Meidän Mökki

28 neliön piian mökki on Päivin ja Tapion sympaattinen kesäpaikka

28 neliön piian mökki on Päivin ja Tapion sympaattinen kesäpaikka
Päivi ja Tapio Kärkkäinen mökkeilevät 1940-luvulla rakennetussa piian mökissä Lieksassa. Tuttavat kutsuvat yksiön kokoista rakennusta leikkisästi kartanoksi.
Julkaistu: 23.4.2020

Elokuun 10. päivä 2019 jää lähtemättömästi Päivi ja Tapio Kärkkäisen mieliin. Tuona aamuna he heräsivät tulipalon ääniin ja pystyivät vain avuttomina seuraamaan, kun lähes kolme vuotta rakenteilla ollut kesäkeittiö ja sen lähettyvillä ollut huussi tuhoutuivat.

Syrjäisestä sijainnista johtuen palomiehet ehtivät paikalle vain suojelemaan pihan muita rakennuksia. Uuden kesäkeittiön viimeiset maalaukset oli tehty samalla viikolla.

Palon jälkeen on päällimmäisenä mielessä ollut onni siitä, etteivät Päivi ja Tapio nukkuneet tavalliseen tapaan kesäkeittiörakennuksessa tuona yönä.

Tältä erillinen saunarakennus näytti ennen sen tuhoutumista tulipalossa.
Vastavalmistunut kesäkeittiörakennus paloi maan tasalle viime elokuussa.

Kauniisti remontoitu vanha mökki ja navetta onneksi säästyivät palolta. Paikka löytyi pariskunnan metsästysreissulla seitsemän vuotta sitten. Kiitos siitä kuuluu edesmenneelle Veera-koiralle ja ystävälle Veijolle, joka Veeran jänisajon jatkuessa ja jatkuessa ehdotti käyntiä myytävänä olevalla mökillä. Vaikka mökki haisi ummehtuneelta ja oli purkukuntoinen, jokin siinä kiehtoi. Molemmat huomasivat sen mahdollisuutena saada mökistä oman näköinen. Päivi mieltyi porstuassa näkyvään hirsiseinään, ja Tapio menetti sydämensä hehtaarin kokoisen tontin humisevalle koivikolle. Ostopäätös syntyi seuraavana päivänä saunanlauteilla.

Piika asui ennen vanhaan kesät mökillä ja hoiti lypsykarjaa.

Reilun kahdenkymmenen neliön mökki on rakennettu 1940-luvulla Viekin Nurmelan tilan piian mökiksi. Talonväki on tuonut lehmät metsäpolkuja pitkin Viekin kylältä noin kymmenen kilometrin päästä, ja piika on hoitanut ja lypsänyt lehmät ja asunut todennäköisesti koko kesän mökissä. Sen jälkeen mökki on ollut usean perheen käytössä, ja joskus 1980-luvulla siinä asui jopa kahdeksanhenkinen perhe. Mökin pienuuden vuoksi jotkut tuttavat kutsuvat mökkiä leikkisästi kartanoksi.

Rakentamisen lisäksi Kärkkäisten kesäviikonloput kuluvat korttia pelaten tai käsitöiden ja metsästyslehtien parissa.

Jossain vaiheessa kauniit hirsiseinät oli peitetty halltex-levyillä, ja ne saivat lähteä ensimmäisenä. Myös muutama hapantunut hirsi jouduttiin vaihtamaan palomuurin luota ja ikkunoiden alta. Katosta levyn alta paljastui hieno kuorituista kuusiseipäistä ladottu alkuperäinen laipio, joka mäntysuovalla pesun jälkeen ladottiin takaisin keittiön ylle. Näin saatiin tilaa tuova nukkumaparvi. Huoneen laipio nostettiin harjakorkeuteen tuomaan muuten pieneen tilaan avaruutta, ja uusitut hirrenpätkät saatiin peitettyä, kun seinät päällystettiin tuppeen sahatulla mäntylaudalla.

Keittiö paneloitiin puolipaneelilla, jolloin alaseiniin saatiin vähän lämmöneristysvillaa. Ikkunoissa on kolminkertaiset lasit, ja ennen puunväriset puitteet maalattiin valkoisiksi. Lattia tehtiin uudesta ponttilaudasta. Keittiössä on matala puuliesi-leivinuuni, joka antaa nopeasti lämpöä ja hauduttaa ohrapuurot ja muut uuniruuat makoisiksi.

Päivi ja Tapio Kärkkäisen 1940-luvulla rakennettu 28 neliön mökki sijaitsee Lieksan Siltavaarassa. Hehtaarin tontilla on myös vanha navettarakennus, jossa on sauna, takkahuone, vanha karjakeittiö, varasto, saunakammari ja puuliiteri. Lisäksi tontilla on pikkusauna. Kärkkäisillä riittäisi jo omakotitalossa ja sen isolla tontilla hommaa ilman mökkejäkin. Puuhailu on kuitenkin mukava harrastus, eivätkä he koe paikkojen kunnossa pitämistä työnä.
Tuttavat kutsuvat yksiön kokoista mökkiä kartanoksi.

Vanhoista kirppishuonekaluista ja perintömööpeleistä koottu sisustus mukailee tunnelmallista mummolahenkeä, onhan pariskunnalla jo kaksi lapsenlastakin. Kierrätyshenkinen sisustusmaksu menee parilla yksiin.

– Olemme olleet naimisissa jo 34 vuotta, joten tiedämme, mitä mieltä toinen on mistäkin, Tapio kertoo hymyillen.

Navettarakennuksessa on sauna, puuliiteri, heinäsuoja ja entisestä kahden lehmän navetasta remontoitu viihtyisä oleskelutila takkoineen. Navetassa säilytettiin betoniset syöttökaukalot, joista toinen on vielä tyhjillään ja toinen on täytetty kivillä, joten siinä voi turvallisesti poltella kynttilöitä. Pihassa on myös nopeasti lämpiävä pikkusauna.

– Keväällä, kun lehti on koivikossa hiirenkorvalla tai jo neitseellisen vaaleanvihreä ja lintujen viserrys täyttää ympäristön, ei ole maailmassa ihanampaa paikkaa, Päivi huokaa.

Pari on kuin vastarakastunut. ”Tapasimme Kylänlahden tanssilavalla vuonna 1983. Päivillä oli pitsinen paitapusero päällä”, muistaa Tapio. Vanha, levitettävä sänky löytyi rompetorilta. Salin räsymatto on Päivin kutoma.

Alkukesästä koivikon valtaavat siniset metsäkurjenpolvet, myöhemmin puna-ailakit, päivänkakkarat ja muut niittykukat. Tontilla on myös kieloja, valkovuokkoja sekä ahomansikoita, ja muutama kantarellikin on löytynyt. Joku edellisistä asukkaista on istuttanut puna-, musta- ja viherherukoita. Myös perunaa ja kaskinaurista on kasvamassa.

Pihassa seisoo myös erikoinen betoniputken päälle laudasta tehty kylmäsavustuspönttö, jonka malli on kopioitu tuttavalta. Siinä savustuvat itse pyydetyt ahvenet ja kalatiskistä hankitut lohifileet. Myös jäniksen lihan savustusta on tarkoitus kokeilla.

Kesällä mökillä puuhaillaan lähinnä polttopuiden parissa, ja silloin tällöin piipahdetaan läheisellä järvellä tai lammella kalastamassa. Pariskunnalla on myös toinen mökki Valkeislammella reilun kuuden kilometrin päässä, ja lisäksi he asuvat omakotitalossa. Siksi puuhailusta ja hyötyliikunnasta ei ole puutetta.

Koska tulipalon tuhka ja savu pilasivat palaneen kesäkeittiön vieressä olleen kaivon veden, Kärkkäiset hakevat juoma- ja saunaveden läheisestä lähteestä.
Tontilla on erillinen pikkusauna. Toinen on navettarakennuksessa.

Kun kesän lämpö viilenee raikkaiksi syysaamuiksi ja jäniksenmetsästys alkaa, mökki toimii metsästysmajana. Usein pariskunta tulee perjantai-iltana töiden jälkeen, vaikka mökki on kylmillään ja lämpötila saattaa olla säästä riippuen jopa muutaman asteen miinuksella. Sähköjä ei ole, vaan valaistus saadaan aurinkokennolla tai aggregaatilla.

Lauantai- ja sunnuntaiaamuina suunnataan lähiympäristöön suomenajokoira Iiran kanssa. Viime vuosina sudet ovat alueella lisääntyneet, minkä tähden metsästyksessä on riskinsä. Molemmat metsästävät, vaikka Päivi kulkikin aluksi parikymmentä vuotta mukana vain Tapion seuralaisena ja eväidensyöntikaverina.

– Saalis ei ole meille tärkeintä vaan mukava yhdessäolo ja rentouttavat lenkit metsässä Iiran haukkua kuulostellen.

Metsällä voikin vierähtää monta tuntia, ja jos sinne sattuu tulemaan myös metsästyskavereita, niin kiirettä ei ole, etteikö välillä ehtisi käydä mökissä keittelemässä pannukahvit.

Tapio ja Päivi rakastavat maaseudun rauhaa niin, että haaveissa on vaihtaa työelämän kiireet joksikin aikaa omavaraiseen ja alkeelliseen asumiseen piian mökissä.

Savustuspöntön hidas savustusprosessi onnistuu polttamalla putken alaosassa leppäpuuta.
Mökille ei ole vedetty sähköjä. Valot toimivat aurinkoenergialla.
Päivi ja Tapio haaveilevat omavaraisesta ja karsitusta elämästä pikkumökillään.

– Mukavia olisivat pihassa maata kuopivat kanat sekä possu. Omavaraista asumista pitäisi kyllä ensin harjoitella kesällä pari kuukautta, Päivi tuumii.

Vaikka juuri valmistunut kesäkeittiö paloi, Kärkkäiset eivät jää pyörittelemään peukaloitaan. Palaneen huussin tilalle on saatava pikaisesti uusi, joka onkin suunnitteilla navetan päätyyn valmiiseen huoneeseen. Toisella mökillä on meneillään rakoladon rakentaminen sekä suunnitelmissa Tapion kotipaikan pihassa olevan vanhan savusaunan siirtäminen. Toiveissa on, että Rovaniemellä asuva Mikko-poika, 32, avopuolisoineen ja paikkakunnalla asuva Mari-tytär, 29, perheineen viihtyisivät mökeillä. Marin ja Pekan pojat Jiri, 5 ja Roni, 2, ovat olleet yökylässäkin ukin ja mummon kanssa molemmilla mökeillä.

– Syysillan pimetessä ripustetaan yhdessä myrskylyhtyjä, ja niin Roni saa etsimänsä katuvalot, Päivi sanoo.

Mökkipuuhat eivät lopu, koska unelmat jatkavat elämistään.

2 kommenttia