Ysärityyli sai väistyä! Omakotitalon saunaosasto remontoitiin tähän päivään – keskipisteenä komeilee pitkään haaveiltu vuolukivikiuas
Rakenna ja remontoi
Ysärityyli sai väistyä! Omakotitalon saunaosasto remontoitiin tähän päivään – keskipisteenä komeilee pitkään haaveiltu vuolukivikiuas
Omakotitalon saunaosasto oli värimaailmaltaan 1990-lukulainen ja kuntonsa puolesta päivityksen tarpeessa. Puulämmitteinen vuolukivikiuas sai remontissa ympärilleen harmoniset materiaalit ja levolliset värit.
30.1.2019
 |
Meidän Talo

Omakotitalon saunaosasto oli 1990-luvun lopun kunnossa ja kaipasi päivitystä. Lauteet olivat tiensä päässä, eikä värimaailma oikein enää miellyttänyt.

Perhe halusi saunatilasta selkeän ja levollisen. Reilun seitsemän neliön kokoisen tilan pohjaratkaisu oli toimiva, mutta kaikki muu saisi mennä uusiksi.

Pariskunta kääntyi aiemmista remonteista tutun sisustussuunnittelija Elisa Wallsténin puoleen. Punaisena lankana oli puilla lämmitettävä vuolukivikiuas, joka oli ollut haaveissa jo pitkään. Erityisesti miellyttivät vuolukiven lämpöä varaava ominaisuus sekä kiukaan kaunis, moderni ulkonäkö.

Pesuhuone ennen remonttia.
Aluksi pariskunta harkitsi paria suihkua, mutta päätyi yhteen. Kahden aikuisen perheessä suihkuvuoroa ei tarvitse jonottaa. Yhden suihkun kanssa peseytyjälle jäi enemmän tilaa. Valkoiset Brancos-laatat (25 x 45 cm,) Pukkila, kuviolliset Yela Alvarez -sementtilaatat (20 x 20 cm), La Parra. Karmiton lasiovi ja ylälasi tehtiin mittojen mukaan, Hietakari.

Miten saunaremontti toteutettiin?

Seinien vaaleat laatat ja niiden epäsuora valaiseminen kattoon upotetulla ledinauhalla antoivat pitkään ja kapeaan suihkuhuoneeseen avaruutta ja tilan tuntua. Suihkutilan kattoon tuli kaksi lisälediä.

Katse kääntyy kuvioituun seinälaattaan, joka on kaunis vastinpari valkoisille laatoille. Lopputulos ihastuttaa joka päivä.

Erityisen tyytyväisiä asukkaat ovat saunan karmittomaan lasioveen ja ylälasiin. Ratkaisu saa tilat nivoutumaan toisiinsa ja päästää valon kulkemaan vapaasti.

Vaikutelmaa tukee yhtenäinen kattopanelointi, joka jatkuu saumattomasti tilojen välillä. Läpi tilan näkyvä kiukaan tulipesä luo takkamaista tunnelmaa.

Löylyhuoneen hillitty valaistus toteutettiin kuumuutta ja kosteutta kestävällä ledinauhalla, joka on ylälauteen alareunassa. Lasiseinän läpi tulevan valon vuoksi muuta valaistusta saunaan ei tarvita.

Remontti oli asukkaille helppo, sillä pariskunta jätti kaikki rakennustyöt ammattilaisille. Suihku siirrettiin seinän keskelle, vedeneristykset sekä saunan panelointien alapuoliset alumiinipaperit uusittiin. Ainoa muutos rakenteisiin oli suihkuhuoneen ja saunan väliseinän purkaminen oven yläpuolen lasia varten. Työt sujuivat jouhevasti ja kestivät kaikkinensa kolmisen viikkoa.

Leveät lauteet ja paneelit ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Pituussuuntaan asennettuna ne tekevät pienestä saunasta suuremman tuntuisen. Lauteet ja puutavara hankittiin Suomen Tervalepästä. Vuolukivipintaisen Tulikiven Hilekiukaan taustalla on musta Himalaja-verhoilukivi, Liuskemestarit.

Mitä remontti maksoi?

  • Laatat ja luonnonkivet 1 550 e
  • Puutavara 2 000 e
  • Kiuas 1 500 e
  • Valaisimet 250 e
  • Sadesuihku 500 e
  • Lasiovi ja ylälasi 550 e
  • Työt materiaaleineen 6 000 e

Yhteensä 12 350 euroa.

1 kommentti