
1. TEE TOISIN
Jos teit vahingossa oharit ystävällesi tai unohdit leipoa mokkapaloja koulun myyjäisiin, on normaalia tuntea syyllisyyttä. Pyydä anteeksi ja jatkossa kirjoita sovitut asiat kalenteriin.
2. EROTA EPÄTERVE TUNNE
Jos tunnet usein syyllisyyttä etkä oikein tiedä miksi, se saattaa olla epätervettä ja liiallista. Tunnustele, vaaditko liikaa itseltäsi ja mistä odotukset kumpuavat. Tiedosta, että kelpaat ja tulet nähdyksi muulloinkin kuin vain silloin, kun teet hyviä tekoja.
3. MUUTAT VAIN ITSEÄSI
Syyllisyys liittyy usein läheisiin ja heidän tapoihinsa. Jos puoliso ei lakkaa juomasta ja perhe hajoaa sen myötä, se ei ole sinun vikasi. Ainoa ihminen, jota voit muuttaa, olet sinä itse.
4. HÖLLENNÄ SÄÄNTÖJÄ
Moni luo itselleen sääntöjä, jotka eivät edes kiinnosta toisia ihmisiä. Jos epäilet olevasi turhan ankara itsellesi, tunnustele faktoja ja mieti, miksi sinun pitää toimia, kuten toimit. Olisiko mahdollista laskea rimaa ja tyytyä riittävään?
5. LUO VOIMALAUSEITA
Kun syyllisyys vaivaa, vaihda ajatukset paremmalle kanavalle. Keksi voimalauseita, joita voit sanoa itsellesi huonommalla hetkellä. Sen sijaan, että syyllistät itseäsi, toista seuraavia: Minä riitän. Minä osaan. Olen mahtava juuri tällaisena.
6. PÄÄSTÄ IRTI
Liiallinen ja epäterve syyllisyyden tunne laskee mielialaa ja syö energiaa. Pysähdy kuuntelemaan tuntemuksiasi ja tunnista, mikä on realistista, mikä ei. Kaikki asiat eivät ole sinun käsissäsi, ja elämä on usein epävarmaa. Et voi parantaa syöpään sairastunutta ystävääsi, mutta voit tukea häntä.
7. HYVÄKSY ITSESI
Jos et saanut laihdutettua kesäksi kymmentä kiloa ja rikoit välit kaverisi kanssa, kysy mielessäsi, tarvitseeko sinun syyllistää itseäsi tapahtuneesta. Mitä seuraa, jos uskallat luopua taakasta ja hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet?
8. AVAUDU TUNTEISTASI
Tunnista riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteesi ja tunnusta ne ennen kaikkea itsellesi. Puhu ystävälle, liity netissä vertaistukiryhmään tai avaudu psykologille. Et ole ajatustesi, pulmiesi ja menneisyyden painolastiesi kanssa yksin.
9. MIETI ONNISTUMISIASI
Kun syyllisyys iskee, palaa hetkeen, jolloin viimeksi onnistuit. Mummosi ilahtui yllätysvierailusta. Ystäväsi oli kiitollinen, kun hoidit pyytämättä hänen lastaan. Korjasit mökkisaunan rikkinäisen lauteen tai sait töissä ylennyksen. Vaikka et riitä kaikkeen, koet jatkuvasti onnistumisia ja iloa. Keskity niihin, älä siihen, mikä mielestäsi meni pieleen.
10. MOKA EI HAITTAA
Töppääminen jää pyörimään päähän pidemmäksi aikaa kuin onnistuminen. Töistä saatu huono palaute velloo mielessä päiviä, ja sen vastapainoksi tarvitaan monta myönteistä kommenttia. Keskeytä kela ja mieti, miltä saamasi palaute tuntuu sinusta 50 vuoden päästä. Huomaat, ettei sillä ole silloin enää väliä. Kokeile ajatella samoin jo nyt.
11. KIRJOITA KIRJE
Kirjoita paperille asiat, joista koet kantavasi turhaa syyllisyyttä. Lopuksi polta, rypistä tai revi paperi. Samalla tunnet, että kirjeen mukana viskaat syyllisyyden pois.
12. KOHTELE ITSEÄSI KUIN YSTÄVÄÄSI
Sinullakin saattaa olla kriittisemmät säännöt itseäsi kuin ystäviäsi kohtaan. Syyllisyyden iskiessä mieti asiaa kaverisi kannalta. Mitä sanoisit hänelle? Käy asia läpi mielessäsi tai kerro se tyhjälle tuolille vieressäsi. Lohduta itseäsi, että voit päästää irti ja ajatella toisin.
Ohjeet antoi työterveyspsykologi Sari Valavuori Mehiläisestä.