10 vinkkiä mökillä peseytymiseen
Rakenna ja remontoi
10 vinkkiä mökillä peseytymiseen
Ulkosuihku, pesuvesi järvestä vai kiinteä pesutila? Mökillä peseytymiseen on monta konstia.
7.7.2015
 |
Meidän Mökki

1. Arvioi tarpeesi. Riittääkö kevyt ja tilapäinen ratkaisu vai tarvitsetko kiinteän pesutilan?

2. Selvitä lupavaatimukset kunnan rakennusvalvonnasta, jos haluat suihkun sisälle. Määräykset ovat mökille samat kuin omakotitalolle.

3. Pesuvedet pitää käsitellä. Yleisiä ratkaisuja ovat esimerkiksi imeytyskenttä, panospuhdistamo, umpisäiliö ja biologiset puhdistamot. Selvitä oman mökkikuntasi määräykset.

4. Voit sijoittaa saunan seinälle yksinkertaisen suihkun. Kiukaan lämpö kuivaa saunan tehokkaasti.

5. Ota pesuvesi järvestä, joesta tai kaivosta. Puhtaan kaivon vettä voi käyttää myös ruoanlaitossa.

6. Nosta vesi yksinkertaisesti käsipumpulla. Saat samalla hyvää hyötyliikuntaa. Pumppu voi toimia myös sähköllä tai aggregaatin voimin.

7. Sijoita uppopumpun imuletkun ottopää veteen. Vesiautomaatin voit laittaa myös rakennuksen sisälle. Putken ottopäässä pitää olla suodatin epäpuhtauksien suodattamiseksi. Nosta uppopumppu sisään talveksi.

8. Ulkosuihkussa on taatusti hyvä ilmavaihto ja aito mökkitunnelma, josta ei kaupunkikodissa voi nauttia. Väliaikaisessa pesupaikassa ei tarvitse huolehtia jäteveden jälkikäsittelystä.

9. Auringon paistaessa vesi lämpenee ulkosuihkun säiliössä nopeasti miellyttäväksi. Saunassa vesi lämpenee itsestään katonrajaan asennetussa säiliössä. Lämminvesivaraaja ja läpivirtauslämmitin lämmittävät veden nopeasti.

10. Aurinkokeräimillä saat sähköt syrjäisellekin mökille. Riittävän tehokas laitteisto tuottaa energian veden pumppauksen ja lämmityksen lisäksi esimerkiksi valaistukseen ja television kasteluun.

Asiantuntija: työnjohtaja Jami Suhonen, Rustholli

Lue lisää:

Kommentoi »