Meidän Mökki

Voiko tiekunnan päätöksestä valittaa?

Julkaistu: 10.1.2014

Kysymys:

Meillä on vapaa-ajan asunto saaressa, johon ei voi mennä kuin kesällä veneellä ja talvella hiihtäen jään yli. Vietämme mökillämme yli 200 päivää vuodessa. Meillä on auto- ja laituripaikka noin kolmen kilometrin päässä ja ihan hyvä niin. Kuitenkin kelirikkoaikoina meren jäätyessä ja sulaessa kulku ei täältä onnistu.
Tonttimme on kuitenkin paikassa, johon pääsee yksityistien kautta vastarannalla olevan tuttavan mökin kautta, jolloin matka on vain 300 metriä. Teimme tämän naapurin kanssa vuokrasopimuksen, jonka perusteella saamme käyttää heidän laituriaan sellaisissa olosuhteissa, jossa normaalin venereitin käyttö on mahdotonta. Tämä sopimus vietiin yksityistiekunnan kokoukseen ylimääräisen auton käytön maksun määrittämistä varten.
Tietä tarvitsemme vain muutaman kerran vuodessa. Yllättäen tiekokous teki päätöksen, ettemme saa käyttää tietä lainkaan. Onko tällainen päätös mahdollinen? Sehän muun muassa estää vuokrasopimuksen toteutumisen?  
Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä esitettyjen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että tiekunnan päätös on virheellinen ja vuokrasopimuksella on tässä tapauksessa asiaan olennainen merkitys.
Mainitun vuokrasuhteen johdosta tiekunnan olisi tullut vain harkita vuokranantajalle aiemmin määrätyn tieyksikön muuttamista ja tarvittaessa korottaa tiemaksua. Mahdollinen maksun korotus olisi puolestaan huomioitu vuokranantajallenne maksamassanne vuokrassa tekemänne sopimuksen mukaisesti.
Mielestäni teidän kannattaa valittaa tiekunnan päätöksestä. Valituksen laatimista varten teillä on oikeus saada toimitsijalta tai hoitokunnan puheenjohtajalta tiekunnan kokouksen pöytäkirjasta ote tai oikeaksi todistettu jäljennös. Valitus tehdään kunnan tielautakunnalle tai vastaavalle kunnan elimelle.
Koska ette ole kyseisen tiekunnan osakas ja oletan, että ette ole ollut tiekunnan kokouksessa läsnä, alkaa valitusaika siitä, kun teille on annettu päätöksestä todisteellinen tieto.
Valituksen tekemiseen on aikaa kolmekymmentä päivää tiedoksisaannista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.