Meidän Talo

Viestiikö sokeritoukka kosteusvauriosta?

Viestiikö sokeritoukka kosteusvauriosta?

Meidän Talo

Kysymys:

Miten hävitetään sokeritoukat, joita talven aikana olemme silloin tällöin aamuisin nähneet kylpyhuoneen lattialla rivitaloasunnossamme? Mitä haittaa niistä on ja johtuuko niiden ilmaantuminen esimerkiksi tietämättömistä kosteusvaurioista? Haluaisimme niistä kokonaan eroon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aikuinen sokeritoukka (Lepisma saccharina) on siivetön, hopeanharmaa ja taaksepäin suippeneva vilkasliikkeinen hyönteinen. Takapäässä on kolme pitkää sukasta. Toukat ovat aikuisten kaltaisia mutta pienempiä. Hyönteiset voivat elää jopa viisivuotiaiksi. Ne syövät tärkkelyspitoisia aineita, leivän murut ja homesienet kelpaavat hyvin. Sokeritoukka on yleensä liikkeellä pimeään aikaan. Sen näkee tyypillisesti kylpyhuoneen lattialla pinkomassa pakoon, kun valo on napsaistu päälle. Kosteat sisätilat ovat vilistäjälle mieluisia, se viihtyy putkistojen ympärillä ja kaakeleiden alla. Sokeritoukan munien kehitysaika on kuutisen viikkoa, ja tarvitaan myös lämmin ympäristö sekä vähintään 75 prosentin suhteellinen kosteus. Sokeritoukka on tavallisimpia asunnoissa eläviä hyönteisiä. Mikäli ne runsastuvat merkittävästi, kannattaa varmistua mahdollisesta kosteusvauriosta. Suihkun jälkeen on hyvä kuivatella tilat, ja lattiakaivokin on tarpeen joskus puhdistaa. Jos sokeritoukkia on häiritsevästi, voi niitä sumutella iltaisin pyretriinivalmisteella kerran viikossa neljänä, viitenä viikkona. Aamulla tilat tuuletetaan ennen käyttöä.  

Julkaistu: 10.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.