Meidän Mökki

Vesikannu oli sytyttää tulipalon

Vesikannu oli sytyttää tulipalon

Meidän Mökki

Kysymys:

Tulimme syksyllä sieniretkeltä ja ryhdyimme kattamaan lasikuistilla olevaa ruokapöytää. Vettä täynnä oleva lasikannu laitettiin aurinkoiseen paikkaan. Muutaman minuutin kuluttua vieraamme tunsi savun hajua, ja syyksi paljastui lasikannun aiheuttama polttopiste lakatulla pöydällä. Mitäpä, jos pöydällä olisi ollut jotain helposti syttyvää ja olisimme olleet ulkona? Polttopisteen muodostuminen tuntuu oudolta, sillä onhan periaatteessa kupera pinta "väärinpäin".

Näytä vastaus

Vastaus:

Tapaus on aivan mahdollinen, vaikka todennäköisyys tilanteen syntymiseen tai toistumiseen on melko pieni. Polttolasi-ilmiöön ovat vaikuttaneet muun muassa auringonsäteiden kulma lasikannuun, veden määrä kannussa, astian muoto, asento sekä mahdolliset epäsäännöllisyydet sen lasirakenteessa. Jopa kuistin lasituksella on saattanut olla osuutensa tapahtumassa. Polttolasiefekti voi syntyä monen sattuman summana.

Suomalaisten palontutkijoiden tiedossa on muutamia tulipaloja, joiden sytyttäjäksi on vahvasti epäilty lasin ja auringonvalon aiheuttamaa polttolasi-ilmiötä. Arvelut jäävät usein vahvistusta vaille, sillä tilannetta on vaikea toistaa jälkikäteen. Voimakas tulipalo on saattanut tuhota kaiken todistusaineiston.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES vastaa Suomessa tuoteturvallisuudesta ja pitää listaa myynnistä poistetuista tuotteista, jotka saattavat vaarantaa kuluttajan terveyden tai omaisuuden. Esimerkiksi vuonna 2010 poistettiin myynnistä superpallo, koska se reagoi auringonvaloon ja aiheutti tulipalon vaaran. Jos vesikannu on uudehko tai niitä on vielä myynnissä, kannattaa tapahtuneesta ilmoittaa nettisoitteeseen tukes.fi/fi/kuluttajille.

Palotarkastaja Pulmu Waitinen Helsingin pelastuslaitos

Julkaistu: 7.3.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.