Viherpiha

Vanhojen omenapuiden leikkaus

Vanhojen omenapuiden leikkaus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Miten leikkaan vanhoja omenapuita? Puut ovat yli 50 vuotta vanhoja ja villiintyneen tiheitä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhoista omenapuista kannattaa ensisijaisesti poistaa kaikki kuolleet oksat. Sen jälkeen puu näyttää jo paljon selkeämmältä.

Sitten voit tarkistaa, onko latvassa toisiinsa hankaavia oksia. Voit lyhentää niitä tai poistaa kokonaan. Lyhentämällä oksa kevenee ja saattaa irrota toisesta oksasta. Oksia lyhennetään oksahaaran kohdalta eikä paljaita tappeja jätetä latvaan.

Omenapuussa kasvavat vesiversot viittaavat siihen, että puusta on joskus poistettu liian isoja oksia, siitä on revennyt jokin iso oksa tai puussa on jokin muu iso haava tai vaurio. Vesiversoja on hyvä harventaa, koska ne eivät ole rungossa kiinni yhtä tukevasti kuin tavalliset oksat. Siksi ne repeävät helposti. Kaikkia ei kannata kuitenkaan poistaa, koska se saa vesiversot vain kasvamaan lisää. Voit poistaa suoraan rungosta tai alimpien oksien lähellä runkoa kasvavat vesiversot. Jos yhdestä ja samasta haavakohdasta kasvaa runsaasti vesiversoja, voit harventaa niitä poistamalla vahvimmat versot. Jätä jäljelle ohuita, yksittäisiä versoja ja poista ne vasta seuraavana kesänä tai kun haavakohdan versokasvu on taantunut. Vesiversojen harvennus tai poisto kannattaa tehdä kesällä, koska silloin haavakohtaan ei välttämättä enää kasva uusia versoja samana vuonna.

Isojen oksien poisto on puulle suuri rasitus ja aiheuttaa vesiversokasvua. Älä leikkaa oksia, jotka ovat läpimitaltaan yli viisisenttisiä. Voit lyhentää niitä kärjistä niin, että leikkaushaava on oksahaaran kohdalla. Hyväkuntoinen puu kestää paremmin monen sormenpaksuisen kuin yhden ranteenpaksuisen oksan poiston.

Voit poistaa kuolleet oksat milloin tahansa, elävät oksat mieluiten keskikesän jälkeen, heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin, tai keväällä huhtikuussa, ennen kuin lehdet puhkeavat. Keväällä erottaa oksiston hyvin, kesällä se on lehtien piilossa. Kesällä oksat takertuvat helposti toisiinsa kiinni. Ylitiheästä omenapuusta on vaikea saada leikatut oksat alas ja joskus niitä joutuu pätkimään saksilla pienemmiksi, ennen kuin ne suostuvat irtoamaan. Ole varovainen, kun siirrät leikatut oksat alas maahan. Ne repivät herkästi hedelmäkannuksia ja nuorempia oksia.

Julkaistu: 23.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.