Viherpiha

Vanhan omenapuun nuorennus

ViherPiha

Kysymys:

Millä tavalla tulisi leikata ylikasvanut omenapuu, joka melkein kaatui viime kesänä? En ole harrastanut puutarhan hoitoa ikinä, joten tarvitsisin pihallani seisovalle puulleni pika-apua. Saako omenapuun leikata kuinka pieneksi tahansa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen vanhan puun leikkaamista kannattaa puuta katsella pitkään ja suunnitella poistettavat oksat etukäteen. Ensiksi poistetaan kaikki kuivat, haavoittuneet ja repeilleet oksat. Myös sellaiset oksat, jotka ovat vaarassa lohjeta, kannattaa poistaa. Maata kohden roikkuvia vanhoja oksia voi myös poistaa. Sen jälkeen puuta katsotaan uudelleen. Yleensä latvus on liian tiheä, ja yläoksat varjostavat puuta. Puusta poistetaankin harkiten muutama yläoksa, jolloin puu samalla mataloituu. Näin latvuksesta saadaan ilmava, ja valo ulottuu myös puun sisäosiin. Vanhan puun leikkaus ja isojen oksien poisto kannattaa jakaa useammalle, esimerkiksi kolmelle, vuodelle. Jos kerralla poistetaan runsaasti oksia, puu villiintyy kasvamaan eikä enää tee hedelmää. Vanhaa puuta ei siis missään nimessä saa kerralla leikata kuinka pieneksi tahansa. Paras aika leikata omenapuu on ennen silmujen puhkeamista maaliskuun puolivälistä huhtikuun alkuun leudolla säällä. Kuivia oksia voi poistaa koska tahansa.

Julkaistu: 21.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.