Viherpiha

Vanhan juhannusruusun leikkaaminen

Hortonomi, puunhoitaja

Julkaistu: 29.1.2015

Kysymys:

Miten ja milloin leikkaan juhannusruusun? Kymmeniä vuosia vanha pensas on muuttunut risuisen näköiseksi.  
Näytä vastaus

Vastaus:

Pensasruusuja voi joko harventaa tai leikata alas. Hyvinvoiva ja juurivesoja muodostava pensas kestää yleensä alasleikkauksen, mutta jos kasvu on heikkoa, pensasta kannattaa harventaa.
Jos et ole varma, kestääkö juhannusruusu leikkauksen, harvenna sitä keväällä ennen kasvuunlähtöä ja ajoita nuorennus muutamalle vuodelle. Kun leikkaat, jätä 10–20-senttiset tapit jäljelle. Jos ruusupensas muodostaa runsaasti juurivesoja ensimmäisen harvennuksen jälkeen, tiedät, että se voi hyvin ja kestää leikkauksen. Tällöin voit poistaa seuraavana keväänä esimerkiksi kolmasosan pensaan vanhoista oksista. Jätä uusi kasvu rauhaan. Kolmen vuoden kuluessa olet uusinut pensaan täysin, ja siinä on jo kolmivuotiaita uusia oksia.
Jos pensas ei jaksa tehdä uutta kasvua ensimmäisen harvennuksen jälkeen, jätä seuraavan vuoden harvennusleikkaus väliin ja seuraa pensaan kasvuvoimaa. Ehkä se tarvitsee lisäravintoa tai nurmikon poiston tyveltä.  

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.