Maku

Vaalea ja tumma siirappi

Mainos

Mitä eroa on vaalealla ja tummalla siirapilla?

Teksti Emilia

Asiantuntija vastaa:

Tiedustelin asiaa Suomen Sokerin markkinointipäälliköltä Inari Kettulalta. Hän antoi hyvin selventävän vastauksen, joka kuului näin:

”Yleisesti määriteltynä siirapit ovat konsentroituja sokeriliuoksia, jotka sisältävät sakkaroosia, glukoosia ja fruktoosia. Raakasokerista peräisin olevat kivennäisaineet ja orgaaniset uuteaineet vaikuttavat siirappien väriin ja makuun. Mitä tummempi siirappi, sitä enemmän siinä on makua, aromia ja luontaisia väri- ja kivennäisaineita.

Tumman siirapin voimakas väri, maku ja aromi saadaan ennen kaikkeasokeriruo’on melassista. Vaaleassa siirapissa melassia on vain pieni määrä, jolloin sen väri, maku ja aromikin ovat paljon miedompia tummaan siirappiin verrattuna. Tumman siirapin sisältämien sokerien ja kivennäisaineiden yhdistelmä estää ko. tuotteen kiteytymistä. Sen sijaan Vaalean siirappiin on lisätty tärkkelyssiirappia kiteytymisen estämiseksi. (Siirapit pitää silti säilyttää huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa ne saattavat kiteytyä).”

Julkaistu: 11.5.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä