Viherpiha

Vaahtera-aulion hoito

Visa Lipponen

Kysymys:

Leikkasin vaahtera-auliosta myöhäissyksyllä noin 15 senttiä, koska se tiputti kaikki lehtensä. Pidän sitä nyt viileähkössä, hämärässä paikassa, kunnes se alkaa taas saamaan aurinkoa. Teenkö oikein? En haluaisi kasvin kuolevan, koska kukkiessaan se on niin herkän kaunis.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaahtera-aulio viihtyy talvella parhaiten 15 asteen lämpötilassa valoisalla ikkunalla niukasti kasteltuna. Tavallisesti voimakas leikkaus tehdään keväällä ruukunvaihdon yhteydessä. Kuvailemasi viileä paikka on omiaan lepotilassa olevalle lehdettömälle kasvillesi. Valon lisääntyessä kasvi kannattaa siirtää asuinhuoneen lämpöön ja aloittaa nykyistä runsaampi kastelu. Lehtien puhkeamista voi edistää sumuttelemalla kasvia vesisuihkulla.

Vaahtera-aulio (Abutilon × hybridum) on helppohoitoinen kasvi, kunhan et päästä multaa koskaan kuivaksi. Kastele aina kunnolla ja anna vain pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Jos kasvi kuivuu liikaa, sen lehdet alkavat nuokkua ja osa nupuista kuihtuu. Viimeistään silloin on syytä kastella kasvi pikaisesti.

Sopiva paikka on valoisa tai puoliaurinkoinen ikkuna, jossa kasvi on suojassa keskipäivän paahteelta. Talvella normaalissa huoneenlämmössä vaahtera-aulio varistaa alimmat lehtensä ja muuttuu resuisen näköiseksi. Siitä ei suuremmin ole haittaa, sillä versoja kannattaa joka tapauksessa typistää keväällä voimakkaasti, jotta kasvi haaroisi mahdollisimman tuuheaksi. Mitä haaroittuneempi kasvi on, sen runsaammin se kukkii, sillä kukat kehittyvät nuorten versojen latvoihin. Sopivin talvilämpötila on 10–15 astetta, jossa kasvi ei varista niin pahasti lehtiään. Se ei kuitenkaan ole ehdoton edellytys kasvin kasvattamiselle.

Juuristo on suuri, ja vaahtera-aulio kannattaa istuttaa joka kevät hieman edellistä suurempaan ruukkuun. Kasvi viihtyy hyvin myös altakasteluruukussa, mutta sen uudelleen istuttaminen voi olla hankalaa, sillä juuret kasvavat altakasteluruukun pohjaritilän lävitse, eikä ritilää siksi välttämättä enää saa irti.

Jos istutat kasvin vuosittain keväällä isompaan ruukkuun, se ei heti tarvitse lannoitusta uuden mullan sisältämien ravinteiden ansiosta. Lannoita vasta kesästä lähtien kerran viikossa, myös syksyllä, ja talvellakin kerran kuussa. Vanhassa ruukussa kasvavaa vaahtera-auliota pitää lannoittaa myös keväällä.

Kookkaassa monihaaraisessa yksilössä saattaa olla kukkia ympäri vuoden, paras kukinta-aika on kuitenkin keväästä syksyyn.

Vaahtera-aulio kasvaa helposti liian suureksi. Yleensä kasvi on muutenkin kauneimmillaan nuorena, joten se kannatta uusia pistokkaista aina, kun vanhan kasvin koristearvo on mielestäsi heikentynyt. Pistokkaat juurtuvat helposti vesilasissa.  

 

Julkaistu: 17.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.