Meidän Talo

Tasakaton muuttaminen harjakatoksi

Julkaistu: 6.10.2016

Kysymys:

Talomme tasakatto on alkanut vuotaa. Mietimme kattorakenteen muuttamista loivaksi harjakatoksi, jollainen naapuruston useimmissa taloissa on. Vesikatteena talossamme on bitumihuopakate. Mitä remontissa pitäisi ottaa huomioon ja miten se on järkevä toteuttaa? Uudeksi vesikatteeksi tulisi pelti.
Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi on selvitettävä kunnan rakennusvalvonnasta korjaukseen tarvittava lupa ja sovittava kattokaltevuudesta sekä katemateriaalista. Toimiva kattokaltevuus on ⅓ talon leveydestä, ja se soveltuu lähes kaikille katteille. Koska vettä on vuotanut alapuolisiin rakenteisiin, kaikki kastuneet sekä sisäilmaan yhteydessä olevat materiaalit on syytä vaihtaa kuiviin tuotteisiin. Vuotoalueelta sekä katon keskiosalta metrin–kahden leveydeltä on poistettava vedeneristeet, jotta rakenteisiin mahdollisesti sitoutunut kosteus pääsee poistumaan. Vanhat vedeneristemateriaalit toimitetaan ongelmajätteenä kaatopaikalle.
Kun yläpohjan alaosan ilmanpitävyys on arvioitu ja mahdolliset korjaukset tehty, voit tilata esimerkiksi puhalluseristeen vanhan katon ontelotilan täyttämiseen. Uuden katteen alapuolinen vinttitila on tuuletettava hyvin, jotta sen lämpötila pysyy samana kuin ulkolämpötila. Silloin vesikatolle kertyvä lumi ei pääse sulamaan pakkasella eikä jäätymään räystäille katetta rikkomaan. Peltikatolta lumet valuvat talvella, joten ainakin sisääntulojen kohdalla on syytä olla lumiesteet tai poikkiharjainen katos. Viemärin tuuletusputki on vietävä aina lämmöneristettynä katolle, eikä käyttää vintille sijoitettavaa alipaineventtiiliä, josta en ole nähnyt yhtään moitteettomasti toimivaa toteutusta. Alipaineventtiilin käytöstä seuraa haju- ja kosteushaittoja. Muuratut hormistot pidennetään uudelle kattokorkeudelle sopiviksi. Samalla seinärakenteita suojaavista räystäistä tulisi tehdä riittävät eli 70–80 senttimetriä pitkät.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.