Meidän Mökki

Tarvitseeko siirrettävä sauna luvan?

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Rakennamme ympärysmitoiltaan 180 x 250 sentin rantasaunan höylähirrestä salvaamalla. Ajattelimme sijoittaa sen pyörien päälle niin, että raudasta tehdään veto-aisalla varustettu alusta. Näin traktori voi siirtää sen kesäksi veden ääreen ja vetää talveksi ylemmäs tontilla. Tarvitaanko tällaiseen rakennus- tai jokin muu lupa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aivan ensiksi teidän tulee ottaa yhteys kunnan rakennustarkastusvirastoon ja rakennustarkastajaan. Viime kädessä rakennusvalvonta päättää tapauskohtaisesti, millaisen luvan pysyvään käyttöön tarkoitettu, siirrettävä saunarakennus vaatii. Vaihtoehdot ovat rakennuslupa, toimenpidelupa tai ilmoitusmenettely.

Pyörät tai liikuteltavuus eivät sinällään vaikuta siihen, millainen lupa tarvitaan. Olennaista on, onko rakennelma tarkoitettu tämän kiinteistön pysyvään käyttöön. Jopa asuntovaunulle on hankittava lupa, jos se muodostaa pysyvän lisätilan tontilla. Myös väliaikainen käyttö saattaa vaatia viranomaisluvan, jos vaikutukset ympäristöön tai turvallisuuteen niin edellyttävät.

Siirreltävässä saunassa esimerkiksi vesi- ja viemäröintijärjestelmä sekä tulisija saattavat edellyttää viranomaislupaa. Rakennusasetuksessa 62§ säädellään liikuteltavien sekä vesirajaan tulevien laitteiden luvanvaraisuutta. Se oikeuttaa ja jopa velvoittaa rakennustarkastajaa puuttumaan kysymyksessä esitettyihin rakennelmiin.

Viranomaisluvan tarve on kerrottu maankäyttö- ja rakennuslain 18. luvussa sekä ranta-alueita koskevat erityissäännökset 10. luvussa. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen säädökset löytyvät tältä osin 11. luvusta, ja niihin voi tutustua myös osoitteessa ymparisto.fi. Paikalliset käytännöt on kirjattu rakennusjärjestykseen, ja se on tavallisesti luettavissa kunnan kotisivulta.

Mökkirannoilla on runsaasti erilaisia pienehköjä rakennuksia ja rakennelmia, kuten katoksia, huvimajoja ja laitureita, joita on toteutettu vaihtelevilla lupamenettelyillä, jopa omin luvin. Aikojen kuluessa säädökset muuttuvat, samoin tarveharkintaa käyttävät rakennustarkastajat. Monien rakennelmien lupa-asioita aletaan usein selvitellä vasta, kun naapurit valittavat niistä.

Julkaistu: 16.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.