Viherpiha

Sutipuun elvytys

Visa Lipponen

Kysymys:

Voiko sutipuuta elvyttää leikkamalla? Kasvi kellastuttaa ja varistaa lehtiään. Annan vettä 2-3 viikon välein, välillä sumuttelen.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kastelet sutipuutasi (Pachira aquatica) liian harvoin. Kuivuutta kasvi kestää melko hyvin, mutta sen hintana on aina lehtien variseminen. Sutipuulle pitää antaa kerralla reilusti vettä. Multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. Myös liian pimeä kasvupaikka saa kasvin varistamaan lehtiään. Kunnolla viihtyäkseen sutipuu vaatii valoisan tai puoliaurinkoisen kasvupaikan.

Voit huoletta latvoa sutipuun, sillä tilalle kasvaa uusi latva. Latvominen kannattaa tehdä keväällä, sillä latvan voi käyttää pistokkaaksi. Pistokas juurtuu lämpimällä ja valoisalla ikkunalla suoraan kosteaan multaan pistettynä. Voit halutessasi katkaista rungon reilusti latvan alapuolelta, sillä kasvi versoo uudelleen pelkästä lehdettömästä tyngästäkin. Rungon tyveltä kasvavat lehdet ovat uusien haarojen alkuja. Myynnissä olevista kasveista tällaiset tyvihaarat leikataan pois, sillä paljasrunkoiset ja puumaiset sutipuut menevät paremmin kaupaksi. Tyvikasvun voi leikata pois, mutta se ei ole pakollista. On jokaisen kasvattajan oma makuasia, minkä näköisen hän kasvistaan haluaa.

Visa Lipponen

Julkaistu: 2.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.