Viherpiha

Sinivaleunikon siemenlisäys

Anna Aho
Julkaistu: 25.2.2015

Kysymys:

Miten kasvatan sinivaleunikon siemenestä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinivaleunikko (Meconopsis betonicifolia) on perenna, joka Suomessa on useimmiten kaksivuotinen. Toisin sanoen se kasvattaa ensimmäisenä kasvuvuonna vain lehtiruusukkeen ja taivaansiniset kukat puhkeavat seuraavan vuoden heinä–elokuussa. Kukinnan jälkeen emokasvi kuolee, mutta jos olot ovat sopivat, paikalle kylväytyvät siemenet jatkavat eloa. Kylmäkäsittely auttaa itämistä. Sinivaleunikon siemenet voisi kylvää myöhään syksyllä, jolloin ne itäisivät pikkuhiljaa seuraavan kevään ja kesän aikana.

Tarhavaleunikko (Meconopsis x sheldonii) on sinivaleunikon ja isovaleunikon risteymä, joten sitä voidaan lisätä vain jakamalla.

Valeunikot viihtyvät samankaltaisissa oloissa kuin alppiruusut. Suuri ilmankosteus auttaa viihtymistä, mutta talvimärkyys on pahasta. Maaperän on oltava hyvin läpäisevä. Kasvupaikaksi sopii esimerkiksi rinne tai koholla oleva penkki. Sinivaleunikko on jokseenkin konstikkaan kasvin maineessa. Taimet saattavat jäädä lyhytikäisiksi ja hävitä kukkapenkistä, mutta kun sinnikkäästi kylvää siemeniä penkkiin, aina joku onnistuu talvehtimaan.