Meidän Mökki

Saunan lattian maalaus

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Meillä on mökillä rantasauna, jossa on puulattia. Voiko lattian maalata, ja jos voi, mitä maalia pitäisi käyttää? Vesi jää aina lattialle, ja ajattelin, että maalatulta lattialta se valuisi paremmin pois. Maalattu olisi myös helpompi pitää puhtaana. Saunan seinät on käsitelty saunalakalla. Nyt olen aikonut maalata ne saunavahalla harmaiksi. Mitä on saunavaha? Onko se nimensä mukaisesti vahaa? Seinät on aikaisemmin vedetty kertaalleen saunalakalla. Voiko myös lauteet maalata saunavahalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lautalattia toimii pihasaunan lattiana, mikäli lattia on eristämätön ja alta avoin. Tällaisen rakenteen on kuivuttava ja tuuletuttava alakautta mahdollisimman hyvin.

Puulattian pintakäsittelyn erityisvaatimus on kosteuden ja liukkauden hallinta. Lattialautojen liitokset ja saumat elävät kosteusvaihteluiden mukaan, joten kosteus pääsee imeytymään saumoista pintamaalin alle. Maali alkaa vähitellen irrota kostuneen puun pinnasta. Maalauskorjauksia saa tehdä usein, jotta lahovaurioilta vältyttäisiin mahdollisimman pitkään.

Saunan puulattia- ja ritiläpinnoille on saatavissa tähän tarkoitukseen kehitettyjä öljypohjaisia tuotteita, jotka imeytyvät hyvin. Öljypinta estää veden imeytymistä puuhun ja helpottaa puhtaanapitoa. Öljyä on myös helppo lisätä aina tarpeen mukaan.

Saunavaha on luonnonvahaa sisältävä suoja-aine, jonka pitäisi ohuena kerroksena päästä imeytymään puuhun eli tässä tapauksessa seiniin ja lauteisiin.

Mikäli seinäpaneelit on aiemmin käsitelty saunasuojalakalla, on vastaava saunasuoja jatkossakin todennäköisesti paras suoja-aine, koska tiivis vanha kalvo estää vahan imeytymisen puuhun. Saunasuoja voidaan sävyttää harmaaksi, joten väritys onnistuu. Lauteisiin saunavaha soveltuu hyvin, mikäli niitä ei aiemmin ole pintakäsitelty. Tuotekohtaisia ohjeita on aina noudatettava tarkoin.

Julkaistu: 10.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.