Viherpiha

Sammalta perennapenkissä

Sammalta perennapenkissä

ViherPiha

Kysymys:

Suuri perennapenkkini kukoistaa kauniina, mutta mullan pintaan ilmestyy aina uusi kerros ilmeisesti pallokeuhkosammalta. Olen kalkinnut penkkiä useana vuonna ja kuorinut pinnan, mutta se ei tunnu auttavan. Penkin ph-luku on noin 6. Lisäänkö penkkiin hiekkaa vai vieläkin kalkkia? Vai täytyykö koko kasvualusta vaihtaa? Tukahduttaako sammal kasvit, jos se pääsee leviämään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sammalen torjuminen kukkapenkistä on hankalaa. Mekaaninen poistaminen ja mullan pinnan haraaminen kuohkeaksi vähentää ongelmaa, mutta ei hävitä rihmastoa. Kasvinsuojeluaineita sammalen hävittämiseksi ei ole, mutta nurmikon erikoislannoitteiden, kuten Sammalsyöppö tai Sammalpois, tehoa voi kokeilla myös perennaryhmässä. Kokeilu kannattaa tehdä aluksi pienellä alueella. Säännöllinen lannoitus ja kalkitus pitävät kasvit elinvoimaisina ja kilpailukykyisinä. Kasvualustan vaihto on turhan suuri työ. Se tullee kysymykseen vain, jos sammal alkaa olla uhka perennojen olemassaololle, tai kun perennojen jakaminen ja kukkapenkin saneeraaminen on muutenkin ajankohtaista.

Julkaistu: 20.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.