Viherpiha

Sammalen kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Mitä pitäisi tehdä, jos haluamme kerrankin lisää sammalta pihaan? Piha sijaitsee mäntymetsässä. Haluamme pitää pihan luonnontilaisena, ettei ruohoa tarvitse leikata. Sammal on levinnyt pikkuhiljaa rakentamisen jälkeen, mutta kovin hitaasti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sammalta voidaan ”istuttaa” puutarhaan esimerkiksi siirrännäisinä maanomistajan luvalla. Mättäät kerätään valo- ja kasvuolosuhteiltaan vastaavilta paikoilta kuin mihin ne kotipuutarhassa tullaan sijoittamaan. Tulevan kasvupaikan kasvualustan on hyvä olla mahdollisimman rikkaruohotonta. Istutuksen jälkeen siirrännäisiä kastellaan ahkerasti. Alkuvaiheessa kasteluvettä voidaan terästää esimerkiksi piimällä, mikä edesauttaa sammalen kotiutumista uuteen kasvupaikkaansa. Sammalta voidaan myös kasvattaa. Mättäät silputaan kosteaksi massaksi, joka levitetään ohueksi kerrokseksi sanomalehtien päälle. Viljelmä sijoitetaan varjoon ja pidetään tasaisen kosteana. Sammalen alettua kasvaa vihreä matto siirretään lopulliselle kasvupaikalleen.

Julkaistu: 17.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.