Viherpiha

Ruukkutuija parvekkeelle

ViherPiha

Kysymys:

Parvekkeellani olevat ruukkutuijat ovat aivan ruskettuneet. Onko mitään tehtävissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuijan säilytys talvella parvekkeella ja ruukussa on varsin uskaliasta. Vaikka se olisi tavallinen talvenkestävä lännentuija (Thuja occidentalis) tai joku sen lajike, talvivaurioita saattaa silti tulla.

Kasvualusta pienessä astiassa jäätyy läpeensä eikä kasvi saa vettä jäätyneestä maasta. Tällainen ruukkutaimi onkin vaarassa kuolla kuivuuteen talven aikana, sillä ainavihantana se haihduttaa vettä kovimmallakin pakkasella. Routa voi rikkoa ruukun.

Tiedän, että jotkut yrittävät peittää ruukkunsa ja siinä onnistuvatkin. Eräs innokas tuo syksyisin suuren kasan puiden lehdillä täytettyjä muovipusseja taimen ympärille. Kasvi täytyy myös suojata kankaalla kevättalven paahteelta.

Jos suinkin mahdollista, tee ensi talvena näin: Istuta tuija talveksi ulos varjoiseen paikkaan ja laita juurelle paksu kerros puiden ja pensaiden lehtiä. Varjosta kevätaurinkoa vastaan. Näin tehden se ehkä säilyy talven yli.

Keväällä kasvin voi istuttaa ruukkuun uudestaan ja tuoda parvekkeelle. Sitä voi myös leikkaamalla pitää halutun kokoisena.

Pentti Alanko

Julkaistu: 12.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.