Viherpiha

Rupiset kirsikat

Pertti Rajala

Kysymys:

Onko tämä haulitautia? Kolmevuotiaan kirsikkapuun lehtiin tulee paljon pieniä punaisia täpliä. Kun ne häviävät, tilalle tulee reikiä. Lisäksi lähes 2/3 marjoista on rupisia, pieniä ja kalpeita ja osa on jäänyt raakilekokoon ja muuttunut mustiksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvatut oireet sopivat haulitautiin (Stigmina carpophila). Se on sienitauti, jota esiintyy kosteina kesinä. Oksien kuoreen syntyy kuoliolaikkuja, joissa tauti talvehtii. Sieni muodostaa keväällä itiöitä, jotka leviävät sateen mukana.

Nimensä tauti on saanut siitä, että lehtiin tulee pyöreitä reikiä, kuin haulikolla ammuttuja, jotka ovat syntyneet sienitaudin runtelemiin lehtisolukoihin.

Torjuntakeinoa ei ole. Saastuneet lehdet ja hedelmät sekä kuoliolaikkuiset oksat on kuitenkin syytä poistaa ja tuhota polttamalla. Tauti voi alentaa satoa ja aiheuttaa hedelmiin ruskeita laikkuja.

 

Julkaistu: 2.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.