Maku

Ruissihtijauho vai täysjyväruisjauho ?

Uura Hagberg

Kysymys:

Monissa leivontaohjeissa (esim. Maku 1/2011 Ruisnäkkileipä) tarvitaan ruissihtijauhoja. Olen yrittänyt löytää ko. jauhoja, mutta vaikuttaa siltä, että niitä ei enää valmisteta kuluttajamyyntiin. Ainakaan mistään kaupasta en ole niitä löytänyt. Ruissihtijauhojen tilalle esim. Raisio tarjoaa Sununtai-tuoteryhmässä “uudistunutta sihtiruisjauhoa”, joka on hienoa täysjyväruisjauhoa – ei siis osittain kuorituista jyvistä valmistettua. 1/ Voinko tällaista täysjyväjauhoa käyttää kuten perinteistä ruissihtijauhoa? 2/ Mistä normaali kuluttaja löytää aitoja ruissihtijauhoja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi.

Myllyn Parhaalta kerrotaan:

Lestyruisjauho on ns. ydinruisjauhoa (vrt. vehnällä erikoisvehnäjauhoa).

Ruissihtijauho on taas täysjyväruisjauhon (sen normaalin ruisjauhon, jota myymme vk markkinoilla) ja lestyruisjauhon välimuoto.

Ruissihtijauhosta saa hieman kuohkeampia leipiä, mutta vähemmän terveellisiä, kun kuitua / leseosaa otettu pois. Eli sikäli leivonnassa ei ihan sama. Jos reseptissä korvaa jauhoja toisillaan, voi tulos olla hieman erilainen. Meillä ei ole ruissihtijauhoa myynnissä.

Raisiolta kerrotaan:

Sunnuntai tuotevalikoiman Ruissihtijauho tosiaan uudistui jokin aika sitten Hienoksi Täysjyväruisjauhoksi. Uudesta, kuorimattomasta jyvästä jauhetusta jauhosta voit leipoa samat leivonnaiset kuin vanhasta Sihtiruisjauhostakin ja lopputulos on hyvin samankaltainen. Pieniä eroja saattaa olla, esimerkiksi karjalanpiirakoiden väri saattaa jäädä hieman vaaleammaksi kuin ruissihtijauholla. Koska uusi jauho on täysjyväinen, siinä on enemmän kuitua kuin vanhassa jauhossa. Karkeusasteeltaan jauho on samanlainen kuin vanhakin.

Julkaistu: 11.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.