Viherpiha

Rodot ja kirsikat samaan pihaan?

Mainos

Viihtyvätkö kirsikat ja rodot samassa pihassa?

Teksti Pentti Alanko

Asiantuntija vastaa:

Kysymyksestäsi ei ilmene, millainen maanlaatu puutarhassasi on – onko se sopiva kirsikoille vai happamassa maassa viihtyville alppiruusuille. Jos se on normaalia savipitoista puutarhamaata, alppiruusujen istutuspaikalle on syytä ostaa niille sopivaa erityismultaseosta. Istutusalusta kannattaa myös muotoilla hieman koholle. Lisäksi on tärkeää, että et sekoita paikalle tuotua alppiruusuille tarkoitettua maa-ainesta pohjamaan kanssa.
Jos mahdollista, voisit lisätä alppiruusujen istutusmultaan metsästä tuotua hapanta kariketta. Se lisää maan ilmavuutta, mikä on rodojen juuristolle tärkeää. Hiekkainen kangasmetsän maaperä on luonnostaan hapanta. Alppiruusut viihtyvät siinä hyvin, jos kasvupaikka on varjoinen. Kuivina kesinä kannattaa huolehtia kastelusta.
Suomessa puutarhamaa on useimmiten luonnostaan lievästi hapanta. Sitä täytyykin kalkita säännöllisesti, jos puutarhassa haluaa kasvattaa esimerkiksi hedelmäpuita, vihanneksia, jalostettuja perennoja ja yksivuotisia ryhmäkasveja.
Pentti Alanko
 

Julkaistu: 20.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä