Meidän Mökki

Puunkaato ja hirsien teko

Puunkaato ja hirsien teko

Meidän Mökki

Kysymys:

Haaveilemme omasta pyöröhirsimökistä. Näin ensi alkuun haluaisimme selvittää, mihin vuodenaikaan puut pitäisi kaataa. Entä milloin päästään hirsien veistoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsiksi kaadettavat havupuut kaadetaan silloin, kun puu on lepotilassa eli yleensä marras-helmikuussa. Ajankohta riippuu kasvukauden pituudesta, joten myöhäisinä keväinä kaataminen saattaa onnistua Pohjois-Suomessa vielä huhtikuullakin, toiminnanjohtaja Raimo Tikkanen Suomen Hirsitaito ry:stä opastaa.

Jotta sinistyminen, home tai ötökät pysyvät loitolla, puut on kuorittava huhtikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen ne varastoidaan ilmavaan, katettuun ristitaapeliin. Mieluiten taapeli tehdään tuuliselle paikalle. Ilmatilaa pitää olla runsaasti niin alaja yläpuolella kuin väleissäkin.

Veistämisen voi aloittaa aikaisintaan seuraavana syksynä syys-lokakuussa. Kaikkiaan puiden kuivuminen kestää noin kolme vuotta. Ennen vanhaan puita kuivattiinkin vähintään kaksi kesää ennen veistämistä.

Mökkifirmat kaatavat puita ympäri vuoden, sillä ne kuivaavat puut keinotekoisesti. Näinkin syntyy kelpo mökki, mutta perinnerakentajat eivät moiselle puuhalle paljon arvoa anna.

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.