Viherpiha

Puu kukkapenkkiin

Pentti Alanko

Kysymys:

Voiko itkupajun istuttaa kukkapenkkiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Varsinainen itkusalava eli itkupaju (Salix babylonica) menestyy Suomessa huonosti tai ei lainkaan. Mikko Lagerströmin ja Tapanin Urosen kirjassa Pajut puutarhassa (2005) mainitaan, että ”Suomessa ei ole ollut varsinaista itkupajua koskaan istutettuna”.

Itkupajuksi saatetaan kutsua kyynelsalavaa, aiemmalta nimeltään kyynelpajua (Salix x pendulina ’Elegantissima’). Se on pärjännyt hyvin viime vuosina ainakin pääkaupunkiseudulla. Se kasvattaa nuorena eri suuntiin sojottavia, puolentoista–parin metrin pituisia versoja, mutta sitä voi leikata tarvittaessa voimakkaasti. Vuosittain leikattuna sen voi istuttaa vaikka perennaryhmään.

Perennaryhmään sopivat hyvin myös erilaiset pienikasvuiset riippapajut, kuten riipparaita tai pallomaisen latvuksen kasvattava pienikasvuinen hakuropaju (S. integra ’Alba Maculata’), joka saattaa kyllä vahingoittua kylminä talvina. Sillä on somasti valko- tai punervalaikkuiset lehdet. Taimimyymälöissä näkee muitakin pienikasvuisia pajuja runkomaisiksi kasvatettuina vartetaimina.

Pentti Alanko

Julkaistu: 1.4.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.