Viherpiha

Posliinikukan istutus

Visa Lipponen

Kysymys:

Sain posliinikukan alkuja juurrutettavaksi. Millaiseen ruukkuun istutan ne? Olen lukenut, että posliinikukka pitää ahtaasta ruukusta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Posliinikukkien (Hoya) kohdalla ahtaalla ruukulla tarkoitetaan sitä, että ne viihtyvät parhaiten kokoonsa nähden pienessä ruukussa. Ilman tuota ohjetta moni kasvattaja voisi luulla, että monimetrinen köynnös tarvitsee ison ruukun viihtyäkseen. Istutus aivan liian suureen astiaan koituu melkoisella varmuudella kasvin kuolemaksi.

Sopiva ruukun koko kuitenkin määräytyy juuriston koon, ei kasvin koon perusteella. Kun juuret täyttävät koko ruukun, on syytä istuttaa kasvi uudelleen halkaisijaltaan noin 3 senttiä edellistä suurempaan ruukkuun. Liian isossa ruukussa juuripaakun ympärille tulee liikaa multaa, joka kasteltaessa pysyy helposti pitkään märkänä ja voi mädännyttää kasvin juuret.

Pistokkaiden juurtumisen kannalta ruukun koolla ei ole väliä, koska ne voi aina istuttaa uudelleen juurten kehityttyä. Pistokkaat juurtuvat helpoiten alustassa, joka pysyy jatkuvasti hieman kosteana, muttei koskaan vety kastelussakaan litimäräksi – esimerkiksi hiekansekaisessa turpeessa. Juurtuminen on melko hidasta, ja olosuhteista sekä vuodenajasta riippuen ensimmäiset onnistuneen juurtumisen merkit alkavat näkyä yleensä vasta aikaisintaan parin kuukauden kuluttua.  

Julkaistu: 23.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.