Viherpiha

Porkkanakärpänen pilaa sadon

Teija Heinonen

Kysymys:

Mikä mato pilaa porkkanat? Porkkanat lähtevät hyvin alkuun, mutta kun juuret ovat sormen paksuisia, niihin tulee matoja. Kasvupaikan vaihto ei ole auttanut.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä on porkkanakärpänen, joka talvehtii maassa kotelona. Aikuiset kärpäset kuoriutuvat alkukesällä ja munivat porkkanan tyvelle. Munista kuorituvat toukat käyttävät ravinnoksi porkkanan juuria. Ne pilaavat pahimmillaan koko sadon.

Viljelypaikan vaihtaminen on yksi keino torjua porkkanakärpästä. Aikuiset tuholaiset lentävät kuitenkin melko pitkän matkan, joten kotipuutarhassa uutta kasvupaikkaa voi olla vaikeaa sijoittaa riittävän kauaksi.

Maan syvämuokkaaminen syksyllä voi vähentää porkkanakärpäsen esiintymistä. Paksu multakerros koteloiden päällä vaikeuttaa kuoriutuneen kärpäsen pääsyä maanpinnalle.

Kateharso porkkanapenkin yllä estää puolestaan kärpäsen muninnan viljelykselle.

Porkkanakärpästä voidaan torjua kemiallisesti muun muassa kasvinsuojeluaineilla nimeltä Mavrik, Sumi Alpha ja Fastac 50. Käyttöohjeet löytyvät tuotepakkauksista.

 

Julkaistu: 25.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.