Viherpiha

Perunat rupisia

ViherPiha

Kysymys:

Kasvattamani perunat ovat viimeisen kolmen vuoden ajan olleet erittäin rupisia. Luulin syyksi nurmijätettä, jota laitoin yhtenä vuonna peltoon katteeksi. Voiko nurmijätteessä oleva kalkki edelleen vaikuttaa perunoiden rupisuuteen? Vai voiko kyseessä olla jonkin hivenaineen puute? Mitä asialle voisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perunarupi on erittäin yleinen perunan viljelyä haittaava sienitauti, joka ilmenee rupisina halkeamina mukulan pinnassa. Tautia aiheuttava sädesieni elää maassa ja tartuttaa ruven jo aivan pieniin mukuloihin. Mullan happamuusaste (pH yli 6) sekä maan ilmavuus ja kuivuus mukulan muodostuksen alussa lisäävät sairastumisriskiä. Myös erittäin voimakas, kasvua nopeuttava lannoitus saattaa altistaa mukulat halkeamille. Lahoava nurmijäte on typpipitoista, mutta kohtuullisesti levitettynä käyttämällänne ruohokatteella ei liene ollut osuutta perunoiden rupisuuteen. Perunarupea torjutaan viljelyteknisin keinoin. Perunamaan sadetus mukulan muodostuksen alkuvaiheessa vähentää rupitartuntariskiä, samoin kasvualustan pH:n pitäminen lukemissa 5,5–6. Myös vuoroviljely heikentää taudinaiheuttajasienten eloa. Rupea ennaltaehkäistään myös viljelemällä tautia kestäviä lajikkeita, joita ovat esimerkiksi ’Suvi’, ’Herta’, ’Nicola’, ’Matilda’ ja ’Van Gogh’.

Julkaistu: 1.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.