Viherpiha

Perennojen syyskylvö

ViherPiha

Kysymys:

Voiko perennojen siemenet tosiaan kylvää aina joko syksyllä tai keväällä riippumatta siitä, tarvitsevatko siemenet kylmäkäsittelyä vai ei?

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimpia perennoja on mahdollista kylvää sekä keväällä että syksyllä. Kylmäkäsittelyä vaativat lajit, kuten kullerot, ukonhatut, esikot, särkynytsydän, suositellaan kylvettäväksi kasvukauden lopulla. Tällöin talvi murtaa luonnollisella tavalla siemenen levon, ja siemenet itävät seuraavana keväänä. Perennat, joiden siemeniä ei tarvitse kylmäkäsitellä, kylvetään yleensä keväällä, jolloin taimet ehtivät kesän aikana kasvaa riittävän suuriksi talvehtiakseen ulkona kukkapenkissä. Mikäli näitä lajeja halutaan kylvää syksyllä, on maltettava odottaa ilmojen viilenemistä. Näin estetään nopeasti itävien kasvien siementen taimettuminen loppuvuodesta, sillä pienet taimet ovat kylmäarkoja ja saattavat paleltua talvella.

Julkaistu: 22.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.