Viherpiha

Pensashanhikki kukkii huonosti

ViherPiha

Kysymys:

Miksi keltaiset hanhikkimme kukkivat joka vuosi niukasti? Toisen hanhikin ympärillä, noin 70 sentin päässä siitä, on norjanangervot, toisen ympärillä norjanangervo ja iso koivu. Pensaat ovat hiekkakäytävän vieressä, ja kesällä aurinko paistaa niihin suoraan aamua lukuun ottamatta. Emme ole leikanneet pensaita. Toissa vuonna levitimme juuristoalueelle kompostimultaa ja syksyllä oksasilppua. Kolmisen vuotta sitten annoimme Kemiran puutarhalannoitetta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Muun muassa mainitsemanne iso koivu vaikeuttaa pensashanhikkien kasvua, sillä pintajuurisena kasvina koivu rosvoaa sekä veden että ravinteet vierustovereiltaan. Koivun ohella kasvualustaa köyhdyttää oksasilppu, joka maatuessaan kuluttaa mullan typpivaroja. Ravinteiden puutosta korjataan lisäämällä kasvualustaan keväisin moniravinteista typpipitoista lannoitetta ja elokuussa fosfori-kaliumpitoista syyslannoitetta. Toimenpiteen ajaksi kate siirretään syrjään ja lannoiterakeet levitetään tasaisesti koko juuristoalueelle.

Julkaistu: 15.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.