Viherpiha

Peikonlehden leikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Peikonlehteni on kasvanut kummalliseksi härveliksi. Käärmemäisestä rungosta lähtee tosi pitkiä lehtiä eri suuntiin. Voinko katkaista sen tai yrittää istuttaa isompaan ruukkuun niin, että lehdet osoittaisivat taas nätisti ylöspäin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Peikonlehti on köynnöskasvi, mistä johtuu lajin rento kasvutyyli. Luonnossa kasvaessaan peikonlehti kiipeilee pitkin puiden runkoja ilmajuuriensa avulla. Huonekasvina sen versot kookkaine lehtineen on tuettava hyvin, jos mielii komistuksen pysyvän kuosissaan. Lajin luontaiseen kasvutyyliin ei varren katkaisulla voida pidemmän päälle vaikuttaa. Suosittelisinkin mieluummin lehtien tukemista tukilankojen tai -keppien avulla kasvun ohjaamiseksi.

Mullan vaihtaminen on ajankohtaista, kun kasvutila ruukussa on käynyt ahtaaksi. Suureen kokoonsa nähden peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa, joten uusi kannattaa mitoittaa vain hieman entistä suuremmaksi.

 

Julkaistu: 26.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.