Meidän Talo

Painuvat lattiat

Painuvat lattiat

Meidän Talo

Kysymys:

Ostimme kuusi vuotta sitten rintamamiestalon, johon on vuonna 1990 rakennettu lisäosa. Lisäosassa on mm. kaksi makuuhuonetta, wc, sauna ja suihkutilat. Esittelykierroksella huomasimme suihkutilan laattojen halkeilleen kahdelta seinältä ja myyjä sanoi talon joskus hieman eläneen. Muutettuamme taloon huomasimme yhden väliseinän pullahtaneen makuuhuoneen puolelle, wc:n lattian ja seinän risteyskohdan silikonien revenneen ja lattian pudonneen alas noin 2 cm.

Kun tapetoimme huoneita, jouduimme siirtämään jalkalistoja 1–2 cm alaspäin.

Saunan lattia oli noussut lauteiden alla jonkin verran ylös ja irrottanut joitakin laattoja lattiasta.

Nyt hiljattain havaitsin jalkalistojen taas irronneen lattiasta noin 1–1,5 cm irti ja eteisen laattojen irronneen ulkoseinän puoleisesta reunasta. Vatupassilla tehty konttauskierros lattialla osoitti, että huoneiden lattiat olivat keskeltä huomattavasti ylempänä kuin reunoilta.

Nuo havainnot viittaavat ilmeisesti lattian alla olevan maatäytön painumiseen.

Talomme sijaitsee lähellä tietä, jolla on jonkin verran raskasta liikennettä. Rekka-auton ajaessa talon ohi lisäosa tärisee ja ikkunat helisevät.

Ulkopuolella ainut halkeama sokkelissa on uuden ja vanhan osan liitoskohdassa.

Kenen on vastuu korjauksen maksamisesta ja onko ainoa menetelmä purkaa pintamateriaalit lattioista, porata reikiä lattiaan ja nostaa lattialaatta polyuretaanilla oikeaan korkeuteensa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ostotapahtumaan liittyvä valitusmahdollisuutesi on käsittääkseni mennyt ohi, ellet voi osoittaa, että laajennusosan huono rakennustapa olisi ollut tahallista. Jos rakennuksesta löytyy merkkejä siitä, että painumisesta ja tärinästä johtuvia haittoja on korjailtu jo ennen sinun aikaasi, niin asia tulee uuteen valoon. Ellei myyjä ole selvittänyt sinulle liikenteen talolle aiheuttamia haittoja, niin joku rakentamisen ongelmiin perehtynyt juristi voi varmaankin olla avuksi.

 

Tuntuu hieman oudolta, että betonilaatta ja sen alla oleva täyttömaa painuisivat vielä nyt, kun laajennuksen rakentamisesta on kulunut liki 20 vuotta, ellei lattialaatan alla oleva maaperä ole alkanut tiivistyä tai siirtyä pois paikoiltaan. Tällöin laatan alle syntyy tyhjää tilaa eikä betonilaatta tukeudu enää mihinkään. Koska asiaan saattaa liittyä muutakin kuin betonilaatan nosto, on sitä tarkasteltava laajemmin.

Syitä lattian painumiseen voi olla useita erikseen tai yhdessä:

 

  • Täyttömaa on tiivistetty huonosti ja ajan kuluessa hienorakeiset maa-ainekset valuvat betonilaatan painon ja asumisen aiheuttaman pienen tärinän vuoksi isompien maaainesten väliin jääneisiin koloihin. Toisaalta liikenne, ja varsinkin raskaat ajoneuvot, aiheuttaa ajoittain huomattavaa maaperän tärähtelyä. Jos tie on uusi, niin voit tarkistaa Tiehallinnosta tai kunnasta, millaiset suunnitelmat sen perustamisesta on laadittu ja onko niissä otettu huomioon maaperän tärinästä aiheuttamat ongelmat talollesi. Maaperän tärinä tiivistää hitaasti betonilaatan alla olevia maa-aineksia aiheuttaen samalla myös betonilaatan painumista.
  • Täyttömaassa on voinut olla jäätä ja lunta, joiden sulaessa betonilaatan alle on syntynyt tyhjää tilaa.
  • Rakennuksen vaikutusalueella maaperässä on alkanut liikkua vettä, joka liettää sokkelin alapuolitse betonilaatan alla olevia liian hienorakeisia maa-aineksia pois. Tällainen tilanne voi syntyä, kun perustusten vierustoille imeytetään katolta tulevat vedet, tai jos pintavedet on ohjattu talon seinustoille.
  • Jos maaperässä tien ja rakennuksesi alla on vielä savikerros, voi tärinä olla varsin vellovaa ja maa-aineksia siirtelevää, jolloin se olisi tullut ottaa huomioon perustus- tai tiesuunnitelmia laadittaessa. Kun rakennuksen alla on savikerros, voivat liian syvälle asennetut salaojat tai lähialueelle tehdyn kunnallistekniikan kaivanto alentaa kantavan savikerroksen vesipitoisuutta ja siten myös tiheyttä, jolloin maaperä tiivistyy ja puristuu kokoon aiheuttaen rakennuksen painumista.
  • Koska lattioiden betonilaatat on tehty huonekohtaisesti, niin ainoa tiedossani oleva tapa nostaa lattia oikeaan korkoonsa on käyttää polyuretaanivaahtoa ja sen tekemiseen tarvitaan asiantuntijaliikettä. Toinen vaihtoehto on purkaa lattiarakenteet ja uusia ne maatäytöistä alkaen. Samalla selvitetään maaperän vesitilanne ja syvemmällä olevien maa-ainesten koostumus.

 

Julkaistu: 19.1.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.