Meidän Mökki

Outo haju

Jouko Lommi

Kysymys:

Ostimme neljä vuotta sitten 1970-luvulla tehdyn hirsimökin, jonka varustimme 2001 sähköllä. Peruslämpö on ollut siitä lähtien päällä muualla paitsi saunassa. Silti sisällä saunaa lukuun ottamatta on "mökin haju". Kehikko on rakennettu umpinaiselle kivijalalle. Olisiko siihen puhkottava tuuletusaukkoja vai mitä teemme. Itse emme ole remontti-ihmisiä eli peukalo on keskellä kämmentä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kirjeestä päätellen kyseinen mökki on perustettu betonilaatalle. 1960-70-luvuilla suhtauduttiin monin paikoin maankosteuden torjumiseen melko leväperäisesti, vaikka mökistä olisi puuttunut rossipohja. Jos laatan alta puuttuvat kapillaarisen kosteudennousun ehkäisevä 20-30 sentin sepelikerros ja mahdollisesti myös lämmöneristeenä toimiva styroksi, kosteus saattaa nousta maasta lattiarakenteisiin ja aiheuttaa niissä vaurioita.

Nykyään maakerrokset laatan ja soran alla muotoillaan rakennuksen keskeltä poispäin viettäviksi. Tämäkään turvatoimi ei tuon ajan mökeissä ollut mikään itsestään selvyys.

Jos eristeet ovat laatan alla puutteelliset, kosteus nousee ylöspäin. Usein laatan päälle on rakennettu koolaus ja laitettu eristeet, joihin kosteus tiivistyy. Pahimmassa tapauksessa eristeet ovat homeessa ja koolaukset puolilahot, kun lattia avataan.

Tunkkaisen hajun syy tuskin on seinissä, sillä hirsi kestää melko hyvin kylmilläänkin oloa. Todennäköisin syy on siis lattiarakenne. Koska ette itse ole remontoineet, varmistakaa hajun syy ammattimiehen kanssa, ja hän voi tehdä myös korjaussuunnitelman. Eristeet vaihdetaan ja laho poistetaan, jolloin hajukin häviää.

Ongelmaa voi yrittää ratkaista paremmalla tai huonommalla menestyksellä salaojittamalla mökin ympäristö. Salaojat olisi kaivettava aina hieman laatan tai anturan alapintaa alemmaksi.

Myös maan kallistuksista mökin seiniltä poispäin tulisi huolehtia, jotta sade- ja sulamisvedet siirtyisivät riittävän kauas seinustalta. Istutukset ja mullat kannattaa siirtää seinustalta pois ja täyttää seinänvierustat hyvin vettä läpäisevällä sepelillä. Jos kunnon rännit puuttuvat, nekin olisi syytä rakentaa ja ohjata vedet nurkista kauemmaksi.

Tuuletusaukot voidaan tehdä rossipohjiin - ei maanvaraiseen betonilaattaan, jollainen teillä vaikuttaisi olevan.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.