Viherpiha

Ötököitä nauriissa

ViherPiha

Kysymys:

Useana kesänä pieni ja musta kovakuoriaisen näköinen ötökkä on syönyt nauriiden ja lanttujen taimet. Myös rucolasta se on tykännyt. Ötökkä on pieni, nuppineulan pään kokoinen. Niitä on ollut tosi paljon, ruiskuttamalla ovat kadonneet mutta tulleet sitten takaisin. Nyt niitä on mansikan kukinnoissa. Kaaleja en tänä vuonna kylvänyt, jotta ko. ötökkä ei enää tulisi. Mikä tuholainen on kyseessä ja millä siitä pääsen eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Viljelyksillänne herkuttelee kirppa, joka on ristikukkaisten kasvien, kuten lantun, nauriin, kaalien ja rucolan eli sinappikaalin yleinen kiusankappale. Pienen kuoriaisen hävittäminen kokonaan on vaikeaa, mutta sitä voidaan torjua pyretriiniruiskutuksin, kuten olette tehneet. Kasvuharso viljelysten päällä vähentää kirppatuhoja, samoin kasvimaan säännöllinen sadettaminen.

Kuoriaiset mansikan kukinnoissa ovat todennäköisimmin vattu- tai korvakärsäkkäitä. Pieniä mustia kovakuoriaisia nekin. Kukkivaa kasvustoa ei voi enää ruiskuttaa. Mikäli tuholaiset vioittavat pahoin mansikkaa, ruiskuttakaa kasvusto varhaisessa nuppuvaiheessa ensi kesänä joko pyretriini- tai malationivalmisteella (Malan, Malasiini).

Teija Heinonen

Julkaistu: 25.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.