Meidän Talo

Oravista ongelma

Oravista ongelma

Meidän Talo

Kysymys:

Kesämökkimme katon eristeisiin on muuttanut oravaperhe. Oravat löysivät hirsiseinän ja katon välistä pienen reiän, josta pääsivät katon alle. Ongelma paljastui, kun pihalle alkoi kasaantua eristesilppua. Onko pehmeitä keinoja, joilla niistä pääsisi eroon?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Korkeasaareen tulee vuosittain useita kymmeniä oravapuheluja, jotka usein liittyvät välikatossa tai kattorakenteissa olevaan pesään. Orava on riistaeläin, joka on rauhoitettu 1.2.–30.11. Muuna aikana oravan saa ottaa kiinni mm. elävänä pyytävällä loukulla. Paikallinen riistayhdistys voisi olla tässä avuksi neuvojana ja mahdollisena pyynnin apuna. Pesimäaikaanhan tämä keino ei tosin tepsi. Oravilla on monta pesää ja niiden oleskelu juuri välikatossa ei suinkaan ole pesueen kannalta oleellista. Oravanpoikia ei tietenkään pidä sulkea välikattoon verkolla tai muulla tavalla. Pesimäaikaan on syytä varautua verkottamalla kaikki pienetkin reiät oravien talttahampaat kestävällä verkolla. Langan paksuuden tulee tällöin olla tosi suuri (ainakin 1 mm lanka) ja materiaalin terästä. Pihapiirin oravia voi koettaa karkottaa pitämällä päällä häiritsevän kovaa musiikkia. Rokkiradio on kuuleman mukaan tehokas karkottamaan oravan tai näädän välikatosta. Kesämökki on kevätaikaan mukavan rauhallinen pesäpaikka ja alivuokralainen ilmenee yleensä mökin isännälle vasta kun mökillä aletaan taas käydä. Oravat eivät myöskään pidä kastumisesta. Jos haluaa häätää niitä pihapiiristään, niin pieni suihku puutarhaletkulla voi tepsiä. Häiritty emo-orava saattaa siirtää poikasensa rauhallisempaan asuntoon. Kirsi Pynnönen-Oudman, intendentti, Korkeasaaren eläintarha

Julkaistu: 30.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.