Meidän Mökki

Onnistuuko punamullan päälle maalaaminen?

Onnistuuko punamullan päälle maalaaminen?

Tuulikki Kiilo

Kysymys:

Perinteinen punamulta on kaunis oikeassa ympäristössä, mutta mielestäni se ei oikein sovi modernin mökkimme pihaan. Onko mitään keinoa, jolla vajan laudoituksen punamullan päälle voi maalata harmaalla tai mustalla öljymaalilla ilman, että hioo nykyistä maalia pohjia myöten pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keittomaali on erinomainen tuote. Se pysyy hyvin, vanhenee kauniisti, on helppo maalata uudelleen ja vieläpä halpaa. Tutuin ja yleisin väri on punamulta, mutta myös keltamultaa on käytetty. Punainen pigmentti on kuitenkin pysyvyydeltään paras ja pitkäikäisin.

Onnistumisesta ei ole takeita, jos keittomaalin peittää toisentyyppisellä maalilla. Niin on ennenkin tehty, mutta sitä kannattaa välttää. Värin vaihto ei vaadi maalityypin muuttamista, sillä nykyään on saatavilla punaisen ja keltaisen lisäksi muun muassa vihreitä, ruskeita ja harmaita keittomaaleja. Kannattaa kartoittaa esimerkiksi Uulatuotteen ja Gysingen valikoimat. Viimeksi mainittua tuo maahan Wilman Antiikkiverstas.

Ennen kuin rakennusta ryhdytään maalaamaan uudelleen, kaikki irtonainen keittomaali pitää saada huolellisesti pois kaapimalla sekä teräs- ja juuriharjalla käsittelemällä. Sen jälkeen seinä kannattaa huuhdella kylmällä vedellä. Pesuun voidaan käyttää painepesuria ja leveää suihkua, kunhan varoo lotraamasta vettä raoista ja saumoista rakenteisiin.

Pesun jälkeen pinnan annetaan kuivua. Sen ei tarvitse olla rutikuiva, jos maalaa päälle keittomaalilla. Jos haluaa vaihtaa maalityyppiä, seinän tulee antaa kuivua täysin, ja jos mahdollista, odottaa vuosi ennen maalausta.

Julkaistu: 4.7.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.