Viherpiha

Onnenpensaan hoito

Teija Heinonen

Kysymys:

Siirsin sisareni pihasta onnenpensaan omalle pihalleni. Istutin sen hyvään maahan perennapenkkini reunalle. Voiko tai kannattaako sitä leikata nyt? Miten kyseistä pensasta yleensä leikataan? Tarvitseeko sitä lannoittaa? Pensas on tällä hetkellä 1–1,5 metriä korkea.

Näytä vastaus

Vastaus:

Koreanonnenpensas, Forsythia ovata, kukkii yleensä parhaiten 3–4 vuoden ikäisillä versoilla. Oksistoa harvennetaan pääsääntöisesti keväisin heti pensaan kukkimisen jälkeen. Kokonaisia oksia voi toki poistaa tarvittaessa myös kasvukauden aikana. Myös siirron yhteydessä versostoa kannattaa yleensä hieman harventaa. Toimenpide vähentää haihduttavaa lehtipinta-alaa ja edesauttaa juurtumista uudelle kasvupaikalle.

Onnenpensaan kevätlannoitukseen soveltuvat typpeä sisältävät moniravinteiset seoslannoitteet. Elokuussa pensaalle kannattaa tarjoilla fosfori-kaliumpitoista syyslannoitetta tuleentumisen ja kukka-aiheiden muodostumisen edistämiseksi.

Teija Heinonen

Julkaistu: 27.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.