Viherpiha

Omenapuun vaivat

ViherPiha

Kysymys:

Omenapuumme ’Huvitus’ on saanut lehtiinsä oudon punaisen kehyksen, minkä jälkeen lehdet ovat käpertyneet. Lehden alapinnalla käpertyneen osan sisällä on paljon jotain harmahtavia, ehkä munia? Tutkin kirjaa, jossa oli kuva vastaavanlaisista omenapuun lehdistä. Siinä kirjoitettiin omenakirvoista. En löydä mistään keinoa tuhota niitä enkä myöskään tiedä, onko siitä suurta vahinkoa omenasadollemme. Mitä meidän täytyy tehdä? Mikä on omenapuumme kohtalo?

Näytä vastaus

Vastaus:

Omenakirvat ovat 2 millin mittaisia himmeän vihreitä tuhohyönteisiä, jotka talvehtivat omenapuiden versoilla kiiltävänmustina munina. Ne herkuttelevat omenapuun lehtien ja uusien versojen kasvinesteillä, minkä seurauksena lehdet käpertyvät rullalle ja versojen pituuskasvu heikkenee. Samat kiusankappaleet tahraavat myös lehtiä ja kehittyviä raakileita tahmealla mesikasteella, joka tarjoaa kasvualustan erityyppisille kasvitaudeille, esimerkiksi nokihärmäsienelle. Omenakäärökirvan vioitus puolestaan muodostaa lehtien reunoille punaisia kuprumaisia reunakääröjä. Reunojen punertuminen saattaa viitata myös magnesiumin puutteeseen. Pieni määrä omenakirvoja ei haittaa muuten hyväkuntoisen puun kasvua, mutta monituhatpäisen ötökkäarmeijan hyökkäys on jo toinen juttu. Varhaiskevätruiskutus kevätruiskutteella huhti-toukokuussa ennen silmujen raottumista torjuu muna-asteella talvehtivia tuholaisia. Lehtien puhjettua omenakirvaan tepsivät pyretriinipitoiset torjunta-aineet, kuten Bioruiskute ja Puutarha-aerosoli, tai malationivalmisteet Malan ja Malasiini. Kirvoja voidaan torjua pitkin kasvukautta varoaikojen puitteissa käyttöohjeita noudattaen.

Julkaistu: 13.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.