Viherpiha

Omenapuun suoristus

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Miten saan omenapuun suoraksi? 10-vuotias puu kasvaa talon varjostamana niin vinoon, että toisen puolen oksat viistävät jo maata. Emme haluaisi katkaista puuta kokonaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Latvaa kannattaa leikata ja hoitaa niin, että se on mahdollisimman tasapainoinen. Lyhennä reilusti oksia, jotka hipovat maata, mutta älä suosi pelkästään pystykasvuisia oksia. Leikkaa oksahaaran kohdalta jättämättä tappeja jäljelle. Kaikkien oksien katkaiseminen ei kannata, koska puu tekee sen jälkeen runsaasti versokasvua. Liian raju leikkaus voi tappaa puun.

Rungon katkaiseminen ei ole suositeltavaa, koska puu voi kuolla. Jos se jää henkiin, juuristosta voi nousta versoja, jotka ovat eri omenalajia kuin aiempi maanpäällinen osa. Jos kanto versoo uudestaan, puu tekee todennäköisesti uuden vinon rungon, koska kasvupaikka on huono.

Kannattaa istuttaa uusi puu parempaan ja valoisampaan paikkaan.

 

Julkaistu: 2.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.