Viherpiha

Omenapuun jänistuhot

ViherPiha

Kysymys:

Jänikset ovat syöneet kolme vuotta vanhat omenapuiden rungot 10–20 sentin matkalta täysin ympäri. Laitoin haavavoidetta ja ohuen harsokankaan ympärille. Onko toivoa, että puut säästyvät?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pahalta näyttää, koska runko on syöty täysin paljaaksi. Puu puhkaisee keväällä lehdet vararavinnon turvin, minkä jälkeen kuivuminen alkaa. Omenapuu alkaa myös kasvattaa versostoa kalutun kohdan alapuolelta. Aivan tyveltä puskeva kasvu on lähtöisin perusrungosta, eikä näin ollen ole vaalimisen arvoista. Jos uusi kasvu sen sijaan versoo jalonnuskohdan yläpuolelta, puun lajikeominaisuudet säilyvät, joskin puusta tulee pensasmainen.

Koska olette suojanneet vioittuneet kohdat, omenapuut voidaan yrittää pelastaa sillastamalla eli luomalla uudet reitit veden ja ravinteiden kulkemiselle. Toimenpide tehdään keväällä ennen uuden kasvun alkamista ottamalla puusta pitkiä ja ohuita, edellisenä vuonna kasvaneita versoja. Kaluttu kuorenosa ohitetaan terveillä versoilla kiinnittämällä ne elävän kuoren alle vaurioituneen runkokohdan ylä- ja alapuolelle. Työ vaatii taitoa ja tarkkuutta. Sillastus voidaan teettää myös asiaan perehtyneellä puutarha-ammattilaisella.

Teija Heinonen

Julkaistu: 12.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.