Viherpiha

Omenankehrääjäkoi tekee omenaan seittiä

Pertti Rajala

Kysymys:

Mikä omenapuun tuholainen tekee seittiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Omenankehrääjäkoi on lähes jokavuotinen omenan tuholainen. Joskus sitä esiintyy niin paljon, että siitä on haittaa sadolle. Viime vuosina sitä on esiintynyt etenkin Tampereen ja Helsingin seudulla haitaksi saakka.

Omenankehrääjäkoi on läheistä sukua tuomenkehrääjäkoille, ja aikuiset koiperhoset ovat aivan samannäköisiä. Molemmat kutovat isäntäkasvinsa lehvästöön seittiä toukkien suojaksi. Seitti suojaa toukkia loisilta ja pedolta. Se hankaloittaa myös torjuntatyötä.

Toukkapesiä tulisi tarkkailla huolellisesti ennen kukintaa. Jos pieniä, parin millin pituisia tummia toukkia löytyy lehdiltä ja silmuista, on syytä ruiskuttaa saippuapohjaisilla valmisteilla. Ruiskutus voidaan tehdä joko ennen tai jälkeen kukinnan.

Toukat syövät lähinnä omenapuun lehtiä. Kesäkuussa ne pudottautuvat maahan koteloitumaan, ja aikuiset koiperhoset kuoriutuvat heinäkuun aikana koteloistaan. Aikuinen on valkoinen ja noin 20 millin pituinen. Aikuiset omenankehrääjäkoin perhoset lentelevät elokuulle saakka.

Naaraat munivat puun rungolle ja oksistoon munia, joista kuoriutuu toukkia ennen talvea. Toukat kutovat ympärilleen talvikotelon omenpuun oksistoon.

Saat ainakin osan toukista pois, kun harjaat puun rungon ja oksiston pehmeähköllä harjalla. Lisäksi talvehtivat linnut syövät paljon toukkia puista.

 

 

Julkaistu: 11.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.