Viherpiha

Oliivi ruukussa

Visa Lipponen

Kasvitieteilijä

Kysymys:

Miten hoidan ruukussa kasvavaa oliivipuuta?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Oliivi (Olea europaea) viihtyy kesän mainiosti ruukussaan ulkona, mutta se ei ole talvenkestävä Suomessa. Se vaatii paljon valoa ja sietää hyvin myös aurinkoa. Kastele multa aina perusteellisesti ja anna sen kuivahtaa ennen uutta kastelua.

Oliivi on hidaskasvuinen. Mikäli istutat sen uudelleen joka vuosi, sitä ei tarvitse lannoittaa. Jos et vaihda multaa, lannoita kasvia kasvukaudella parin viikon välein. Talvella lannoitusta ei tarvita. Ruukun koolla ei ole väliä. Mitä pienemmässä ruukussa kasvatat oliivia, sen hitaammin se kasvaa. Jos haluat kasvista ison pensaan, istuta se vuosittain hieman edellistä suurempaan ruukkuun. Muuten kasvin voi antaa kasvaa samassa ruukussa muutamia vuosia. Mullaksi käy tavallinen kukkakaupan multa. Oliivi pitää sumutuksesta.

Kasvia ei tarvitse leikata, ellet halua muotoilla sitä. Oliivi kuitenkin kestää leikkaamista oikein hyvin. Talven se pärjää asuinhuoneen lämmössä, mutta on vain eduksi, jos lämpötila on silloin 5–10 astetta.

Visa Lipponen

Julkaistu: 25.5.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.