Meidän Mökki

Noki pois tiilestä

Jouko Lommi

Kysymys:

Saunani kiukaan hormi on pikeentynyt. Miten puhdistan muuratun pinnan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiili on huokoinen materiaali, joka imee helposti likaa. Puulämmitteisen saunan tiilipinnoille sopii pieni ajan mukanaan tuoma patina. Pahoin nokeentunut hormi on luonnollisesti puhdistettava. Samalla kannattaa tutkia, mistä pikeentyminen johtuu. Kiukaan metallihormin ja tiilipiipun liitos voi vuotaa, ja sitä voi paikata tulisijarakenteisiin tarkoitetulla tiivistemassalla. Myös suljettu savupelti voi väärin asennettuna valuttaa sateella nokivettä muurin sisäpinnalle. Tähän auttaa sadehattu piipun päälle.

Tiilipintaan kerääntynyt kuiva irtonoki puhdistetaan tavallisella juuriharjalla. Teräsharjaa ei kannata käyttää, koska metalli värjää tiilen tummaksi. Jos tulos ei tyydytä, pinnan voi pestä nestemäisellä yleispuhdistusaineella tai kidesoodalla. Pesu etenee yläreunasta alas. Tehokkaimpaan tulokseen pääsee painepesurilla. Pintaan kannattaa ensin imeyttää yleispuhdistusainetta, jonka jälkeen käytetään painepesuria kohtuullisen pienellä paineella, jotta laastisaumat eivät rapaudu. Useimmiten näillä menetelmillä saavutetaan jo hyvä tulos.

Tehokkaita etikkahappo- tai suolahappopohjaisia tiilipintojen puhdistusaineita on rautakaupoissa. Vahvoja pesuaineita käytettäessä tiilimuuri on ensin kasteltava runsaalla vedellä, jotta voimakkaat aineyhdisteet eivät imeydy tiileen ja pilaa myöhemmin löylyilmaa. Voimakkaita tahrojen, kuten esimerkiksi graffitien, poistoon tarkoitettuja aineita ei kannata käyttää sisällä.

Julkaistu: 3.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.