Meidän Talo

Muurahaiset majailevat sisätiloissa

Muurahaiset majailevat sisätiloissa

Meidän Talo

Kysymys:

Pesutiloissamme todettiin vuosi sitten keväällä kosteusvaurio ja tilaan ilmaantui maa- ja sokerimuurahaisia sekä lentomuurahaisia. Sauna ja pesuhuone remontoitiin täydellisesti lattiasta kattoon. Kosteusvaurioituneen väliseinän kaikki materiaalit vaihdettiin lukuun ottamatta puurunkoa, jonka ammattilainen totesi terveeksi ja kuivaksi.

Nyt lentomuurahaisia on jälleen näkynyt saunassa. Lisäksi siivettömiä muurahaisia on tullut esiin saunan ja pesuhuoneen väliseinän kulmasta katonrajassa. Paikka on sama, jossa muurahaisia esiintyi viime vuonna runsaasti ja josta ne levisivät kattoa pitkin myös muihin huoneisiin.

Ovatko muurahaiset jälleen rakentamassa pesää väliseinään? Kosteutta seinässä ei enää pitäisi olla.

Mitä neuvoisitte minua tekemään, eli miten välttäisin viime kesän massiivisen muurahaisongelman?

Näytä vastaus

Vastaus:

Talon pihapiiri kannattaa tarkastaa mahdollisten mauriaisten eli sokerimuurahaisten pesien löytämiseksi. Pesät saattavat sijaita ruohomättäissä, laattojen ja kivien alla sekä maahan kaivettujen rakennusjätteiden välissä. Pesistä muurahaiset voivat hakeutua huoneisiin keväällä ja kesällä ravintoa etsimään. Niille kelpaavat makeat ruokatavarat ja myös kuolleet hyönteiset.

Joskus muurahaiset ovat liikkeellä jo lähes talviaikaan. Silloin pesä on niin lähellä talon rakenteita, että huoneista säteilee sinne lämpöä, jolloin muurahaiset pysyvät virkeinä ja lähtevät tutkimaan huonetiloja.

Pihalta löytyvät pesät olisi tuhottava, jotta estetään muurahaisten siirtyminen rakennuksen alle. Jos lentomuurahaisia löytyy sisätiloista, on se merkki siitä, että muurahaispesä on jossakin talon rakenteissa tai talon alla. Vähäinenkin ullakkotila on myös tarkastettava, mutta todennäköisimmin pesä löytyy lattian alta. Huoneissa näkyvät muurahaiset torjutaan sumuttamalla, ruiskuttamalla tai erilaisin syötein.

Julkaistu: 14.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.