Meidän Mökki

Mökistä vakituiseksi asunnoksi

Mökistä vakituiseksi asunnoksi

Tapio Korhonen

Kysymys:

Omistamme saaressa mummonmökin. Tontilla on ollut 1900-luvun alusta vakituinen asunto, joka on sittemmin purettu. Nykyisessä, 1950-luvun talossa on asuttu vuoteen 1970, ja sen jälkeen se on ollut mökkinä.

Olemme maksaneet paikasta vapaa-ajan asunnon kiinteistöveroa. Kaupanvahvistaja sanoi, että voimme ottaa rakennuksen vakituiseen käyttöön, koska se on alun perin ollut sellainen. Nyt kunta laatii alueelle rantakaavaa. Voimmeko vaatia, että kiinteistömme merkitään kaavaan vakituisen asunnon tontiksi?   

Näytä vastaus

Vastaus:

Ranta-asemakaava (rantakaava) laaditaan pääasiassa loma-asutuksen järjestämiseksi ranta-alueella. Kaavaehdotuksesta kuullaan asianosaisia. Kaikki mielipiteet ja tarpeet ovat toivottua tietoa kaavan laatijalle.

Vakituiseen käyttöön ottaminen tarkoittaa, että haluatte muuttaa mökkiin pysyvästi asumaan. Silloin asia on ehdottomasti otettava esiin jo kaavan laatimisvaiheessa.

Periaatteessa loma-asunnon käytön muuttaminen pysyvään asumiseen vaatii rakennusluvan. Kun rakennus on alun perin ollut vakituinen asunto, kunnan rakennustarkastajalta voi kysyä, millä edellytyksin sen voi jälleen ottaa siihen käyttöön.

Julkaistu: 6.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.