Meidän Mökki

Mökin perustusten korjaus

Jouko Lommi

Kysymys:

Minulla on 1970-luvun alussa rakennettu rinnemökki. Yksi sen kulmista on vajonnut noin 10 senttiä, ja talo muotoutunut sen mukaan. Umpinainen sementtiperusta on sisältä täytetty hiekalla. Talossa tai perustassa ei näy repeytymiä tai halkeamia. Voiko vajonnutta nurkkaa nostaa ja taloa suoristaa? Kuuden vuoden aikana se ei mielestäni ole vajonnut lisää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Monia uusia perustusratkaisuja otettiin käyttöön 1970-luvulla, ja maaperän kantavuutta arvioitiin usein virheellisesti. Sen vuoksi aikakauden taloja on jouduttu ja joudutaan suoristamaan. Rakennusvirhe saattaa tuntua usein pieneltä, mutta oikaisu maksaa paljon ja on vaativaa.

Puutalon rakenne onneksi joustaa, joten painuma harvoin aiheuttaa sortumia. Ongelma saattaa kuitenkin haitata rakennuksen käyttöä ja pudottaa sen arvoa. Aina kannattaa selvittää, voidaanko talo suoristaa.

Tilanne on kohtuullisen hyvä, jos painuminen on pysähtynyt. Talo voidaan yleensä suoristaa kahdella tavalla. Helpointa on oikaista se perustusten yläpuolelta ja valaa sen jälkeen painuneen perustuksen kohdalle korotus. Rakennus nostetaan tunkeilla ja kiilaamalla. Erillinen lattialaatta voidaan oikaista uudella pintavalulla tai laatan alle tarkasti mitoitetun polyuretaanivaahdotuksen avulla. Molemmat työt vaativat erikoisosaamista.

Jos talo tai sen osa vajoaa yhä, painuminen saattaa vaurioittaa talon viemäreitä. Perustukset joudutaan ensin tukemaan paaluttamalla tai perustusten alle tehtävin lisävaluin. Maaperä pitää kuitenkin ensin kartoittaa pohjatutkimuksella. Myös perustusten rakenteet pitää selvittää piirustusten ja tutkimusten avulla.

On yleensä hankalampaa nostaa rakennus perustusten alareunasta kuin turvautua lisävaluun. Oikea työtapa voidaan suunnitella, kun pohjatutkimus ja rakenneselvitys on tehty.

Tunkit pitää tukea kantavaan maaperään esimerkiksi teräspaaluin. Nosto pitää mitoittaa tarkasti, ja laatan alle pursotettavan polyuretaanivaahdon avulla nostovoimaa voidaan lisätä ja tasata. Oikaisun jälkeen vaahto jää alapohjan lisäeristeeksi.

Oikaisu voi vaurioittaa rakenteita. Riskit ja vastuut kannattaa selvittää urakasta tehtävässä sopimuksessa ja työ kilpailuttaa huolellisesti. Korjaus maksaa muutamasta tuhannesta eurosta aina hintaan, joka saattaa ylittää talon teknisen arvon.

Julkaistu: 6.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.