Meidän Mökki

Mökin painuminen kuriin

Jouko Lommi

Kysymys:

Hirsinen kesämökkimme on rakennettu 30 vuotta sitten kivien päälle. Ongelmana on, että kivet ja niiden mukana mökki painuvat maahan pikku hiljaa. Siksi ovet eivät aukea kuin pienelle raolle, ja hirsien väliin on tullut huimia aukkoja. Mökkiä nostettiin viime kesänä, mutta rakennus on painunut taas alkutilanteeseen. Miten mökin painuminen voidaan korjata ja estää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmeisesti maa ei ole kuitenkaan painunut aivan hirmuisesti, koska mökki on ollut 30 vuotta käytössä.

Tässä tapauksessa routiminen ei liene perusongelma, vaan maan yleinen painuminen. Keinoja on, mutta ne maksavat. Kannattaakin miettiä, paljonko on valmis uhraamaan mökkiinsä. Alistuuko siihen, että mökkiä nostetaan säännöllisesti maan painumisen vuoksi vai halutaanko tilanteeseen pysyvää parannusta. Perusteellisen remontin puolesta puhuu se, että ongelmia voi tulla ovien lisäksi esimerkiksi hormin murtumisesta, joka saattaa aiheuttaa häkä- tai palovaaran.

Jos päätätte korjata perustukset kunnolla, kannattaa aivan ensimmäiseksi palkata asiantuntija tutkimaan tilanne paikan päällä ja tekemään korjaussuunnitelma. Ehkäpä kunnan rakennusvalvonnasta voidaan suositella jotain rakennusinsinööriä tai ainakin kertoa, mitä kautta sellaisen löytää lähistöltä.

Painuminen jatkuu, kunnes antura tai paalut on saatu tuettua kantavaan maahan. Nyt maa on jostain syystä liian höttöistä. Edullinen ja yksinkertainen tapa paaluttaa on käyttää ruuviperustusta, jossa paalut kierretään maahan esimerkiksi rautakangen avulla. Työhön riittää pari miestä, ja ruuviperustuksen pystyy vääntämään maahan ilman kirvesmiestaitojakin. Sitten kantavat palkit kiinnitetään paaluun ruuveilla. Tuotetta valmistaa Ortkivi-niminen yritys Lohjalla.

Mökki voidaan ehkä myös nostaa tunkeilla ilmaan, ottaa kivet pois ja rakentaa sen alle kunnollinen antura ja harkko -perustus. Tämäkin vaihtoehto tulee ratkaista paikan päällä, sillä höttöinen maa saattaa vaatia paalut joka tapauksessa.

Julkaistu: 6.11.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.