Meidän Mökki

Miten vuolukivitakka puhdistetaan?

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Takka sotkeutuu helposti, ja esimerkiksi steariiniläntit häiritsevät. Miten vuolukivitakka pitäisi puhdistaa? Mikä tapa ja aine sopii mihinkin likaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tulisija on luonteeltaan kodin sydän, joten sen lähettyvillä on monenlaista toimintaa. Makkarat käristyvät sopivasti, ja tulipesän jälkilämmössä kypsyvät monet ruoat. Toisinaan kynttilät on sytytetty uunin kuoren hyllytasoille. Ahkera käyttö jättää ajan oloon jälkensä lähes kaikille tulisijan pinnoille, joita on säännöllisesti puhdistettava. Vuolukiviuunin pinta on tiiviimpi ja likaa hylkivämpi kuin esimerkiksi tiiliuunin pinta.

Helpot tahrat irtoavat ja peruspuhdistus onnistuu pyyhkimällä tulisijan kaikki pinnat säännöllisesti laimealla astianpesuvedellä. Tulisijan pinta on puhdistettava aina jäähtyneenä, mutta muuten säännöllinen lämmittäminen helpottaa tahrojen irtoamista. Tahrakohdissa astianpesuaineen annetaan vaikuttaa hetki, jonka jälkeen kohta hangataan puhtaaksi, huuhdotaan ja kuivataan. Steariinitahrat saattavat irrota lämmittämällä tahran päälle asetettua imupaperia silitysraudalla.

Vuolukivitulisijojen myyjillä on erityisesti vuolukivipinnoille tarkoitettua nestemäistä puhdistusainetta vaikeampiin tahroihin.

Erityisen vaikeisiin tahroihin käytetään vesihiontapaperia tai mieluummin tulisijakauppiaalta hankittua vuolukivipinnalle tarkoitettua hiomasientä. Mikäli hiomajäljen rajat jäävät häiritsevästi näkyviin, niitä voi häivyttää hiomalla kivi saumarajoja myöten.

Myynnissä on myös vastaavia perinteisiä yleispuhdistuskiviä miltei kaikille kodin tahraantuneille pinnoille. Niiden tehoaineina ovat tensidi, kiillotusaine ja saippuavaahto. Käyttöohjeesta on tarkistettava soveltuvuus myös vuolukivipinnoille.

Tiilipintaisen uunin yleispuhdistukseen soveltuu astianpesuaine samalla tavoin käytettynä kuin vuolukivipinnalle. Tehokkaampina aineina tiilipinnoille ovat etikkahappo- ja suolahappopohjaiset puhdistusnesteet, joiden käyttöohjeita on tarkoin noudatettava.

Uunin suuluukkujen lasipinnat on helpointa puhdistaa kostealla talouspaperilla, jonka pintaan on hieman tartutettu tulipesän pohjalta tuhkaa. Tuhka toimii hienona hankausaineena, joka pyyhitään pois märällä paperilla ja kuivataan lopuksi.

Suuluukkujen ja tuhkaluukkujen metallipinnoille soveltuvat kodin yleispuhdistusaineet.

Julkaistu: 12.2.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.