Viherpiha

Miten kiivi talvetetaan?

ViherPiha

Kysymys:

Tilasin keväällä minikiivin siemeniä. Ne olivat loppuneet, joten sain tilalle kiiviä (Actinidia deliciosa). Sen siemenet itivät lyhyen kylmäkäsittelyn jälkeen. Millaista hoitoa kiivi vaatii ja miten se talvehtii? Voiko satoa odottaa jonkun vuoden päästä, jos taimet saavat olla kasvihuoneessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Meidän oloissamme kiivin kasvatus hedelmien tuottamiseksi on työlästä. Etelä-Ruotsissa siitä saadaan satoa suotuisina vuosina jopa avomaalla. Kiivi on kuitenkin kylmänarka, joten se vaatii Saksassakin talvisuojausta. Kiiviä kannattaa kasvattaa muovihuoneessa, jotta se saa riittävästi lämpöä hedelmien muodostamista varten. Kiivi talvetetaan viileässä paikassa.

Siemenestä lisättyjen taimien kukat saattavat olla yksineuvoisia. Jos saat vain hede- tai emitaimia, hedelmiä ei kehity. Pölytys ei silloin ole mahdollista. Kiivi on reheväkasvuinen, joten sitä kannattaa kasvattaa koristeellisuuden vuoksi. Sen voi istuttaa isoon ruukkuun, joka siirretään talveksi viileään paikkaan.

Julkaistu: 26.6.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.