Meidän Mökki

Miten jakaa saunatupa pesu- ja pukuhuoneeksi?

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Kesämökillämme on höylähirrestä rakennettu rantasauna. Siinä on varsinainen löylyhuone ja saunatupa. Ongelmana on peseytyminen löylyhuoneen kuumuudessa. Haluaisimme jakaa saunatuvan kahtia, pesuhuoneeksi ja pukeutumistilaksi. Nykyisen saunatuvan seinät, katto ja puulattia ovat lakatut. Sauna on rakennettu pilareiden varaan.

Miten tulevan pesutilan seinät ja lattia olisi rakennettava, jotta ei pääsisi tulemaan ”vesivahinkoa”? Olemme ajatelleet, että tuvan jakava seinä olisi kevytrakenteinen puuseinä, siis ei hirrestä. Löylyhuoneen seinät on käsitelty saunasuojalla. Lattia on tukirungon päälle laitettu vesivaneri. Miten suojata lattian ja seinän raja vettä vastaan? Lattian alla ei ole lämpöeristettä. Saunatuvan lattia on eristetty vuorivillalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsirakennuksessa saunan ja pesuhuoneen rakenteet ovat suunnittelijalle ja tekijälle huolellisen valmistelun paikka. Pesuhuone määritellään märkätilaksi, joten sisäpinnat tulee määräysten mukaan vedeneristää ja rakenteilla tulee olla kuivumismahdollisuus.

Käyttötarkoituksen mukaisia lievennyksiä voidaan kuitenkin myöntää. Kesäkäyttö on yksi lievennysperuste, jonka perusteella esimerkiksi hirsiseinä hyväksytään pesuhuoneeseen. Tässäkin muutoksessa vaihtuu pukuhuoneen käyttötarkoitus osittain pesuhuoneeksi, joten lupamenettely kannatta varmistaa kunnan rakennusvalvontavirastosta.

Uudessa hirsirakennuksessa märkätilan varmatoiminen lattia kannattaisi tehdä betonilaattarakenteena. Lattian pintatason tulisi olla niin paljon alimman hirsikerroksen alapuolella, että alin hirsikerros voitaisiin asentaa esimerkiksi 200 mm korkean harkkosokkelin päälle. Tällä tavoin lattiasta muodostuisi tiivis kaukalo, joka vedeneristetään ja laatoitetaan. Korjausrakentamisessa tämä vaihtoehto on hankala ja työläs, koska laatan valu ja harkkomuuraukset jouduttaisiin tekemään talon sisäkautta seinälinjojen alle.

Tässä tapauksessa pukuhuoneen puurakenteinen rossipohja on ajateltu muuttaa pesuhuoneen lattiaksi. Lopputuloksena seinien alareunan ja lattian tulisi tässäkin tapauksessa muodostaa vedenpitävä kaukalo. Lisäksi tämän kaukalon ja vanhan lattiapinnan väliin tulisi tehdä tuuletusrako, jotta rakenteella on mahdollisuus kuivua.

Toimiva rakenneratkaisu voisi olla seuraavanlainen. Pukuhuoneen ja pesuhuoneen välinen seinä tehdään tolpparunkoisena ja villoitetaan pukuhuoneen puolelta seinärungon puoliväliin. Lattiaan kiinnitetään tiheällä, noin 300 mm:n jaolla kallistuskerroksen muodostava korokerimoitus. Lattia levytetään tukevalla säänkestävällä rakennuslevyllä, jonka pintaan kiinnitetään vielä märkätilan vedeneristyksen pohjaksi soveltuva rakennuslevy. Lattian kallistuskorokkeiden muodostama tuuletusrako pidetään avonaisena väliseinän pystyrunkoon jätettyyn tuuletusrakoon.

Seinän yläreunasta tämä tuuletusrako avataan tuuletussäleikköjen avulla viereiseen pukuhuonetilaan. Uusi seinä voidaan pesuhuoneen puolelta paneloida tai levyttää ja vedeneristää sekä laatoittaa. Hirsiseinän osuudella seinälle lattianrajaan kiinnitetään noin 150 mm:n levyinen vedeneristettävä levysoiro, joka tiivistetään yläreunastaan joustavalla tiivistemassalla hirren pintaan sekä suojataan yläreunasta vielä esimerkiksi puulistalla.

Vedeneristeenä on tärkeää käyttää puurakenteen pientä liikettä kestäviä kuitukangasvahvisteisia tuotteita. Lattiakaivon tiivis liitos lattian vedeneristepintaan on myös ehdottoman tärkeä. Pintarakenteeksi soveltuu klinkkerilaatta tai hitsattavin saumoin asennettava muovimatto.

Julkaistu: 12.2.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.